Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectul de Cod silvic in presa de azi

Gardianul: Proiectul de Cod silvic va favoriza crearea de paduri de vile

Aprobarea noului proiect de Cod silvic va favoriza maltrarea si distrugerea a aproximativ 30% din padurile din Romania, adica peste un milion de hectare, intrucat acesta nu contine obligativitatea administrarii lor, sustin reprezentantii Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP). Acestia solicita Parlamentului si Presedintiei sa impiedice aprobarea proiectului in forma in care a fost prezentat Camerei Deputatilor, care ar transforma padurile intr-un joc de compensatii politice si un subiect de natura electorala.

Principala nemultumire pe care reprezentantii federatiei o au cu privire la proiectul de Cod silvic tine de faptul ca in acest document nu este prevazuta mentinerea padurilor in administrarea unor ocoale silvice. Astfel nu va mai fi asigurata gestionarea padurilor prin respectarea stricta a regimului silvic”, a declarat, ieri, Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.

„Nu este mentionata constituirea ocoalelor de regim silvic pentru administrarea padurilor de suprafata mica, proprietate a unor persoane fizice si juridice”, a explicat acesta. In plus, din document lipsesc dispozitiile referitoare la reconstructia ecologica a padurilor deteriorate, desi 40% dintre ele ar fi in aceasta situatie. Documentul admite insa taieri rase (complete) ale padurilor pe suprafete de 3-5 hectare, in timp ce alte tari europene cu conditii naturale similare Romaniei, cum ar fi Elvetia sau Slovenia, fie au interzis taierile, fie le-au limitat la un hectar.

Pasunatul in paduri, favorizat, nu interzis

„Proiectul de Cod silvic favorizeaza pasunatul in padurile de productie si protectie. Aceasta va agrava si mai mult, starea de sanatate a padurilor respective, cu atat mai mult cu cat acestea au fost afectate si de seceta”, explica liderul sindical. „Padurile romanesti nu au mai fost atat de afectate de seceta ca anul acesta din 1946. In aceste conditii, pasunatul ar trenui sa fie interzis, iar noi sa ne orientam spre cultivarea speciilor rezistente la seceta.

Cele mai afectate zone sunt campiile, unde ar trebui plantati stejari brumarii, pufosi, dar si salcami”, a spus si profesorul Victor Giurgiu, presedintele Comisiei de stiinte silvice a Academiei Romane. „De asemenea, documentul permite scoaterea de terenuri din fondul forestier pentru proiecte imobiliare, in loc ca aceasta practica paguboasa sa fie stopata sau limitata numai la proiectele de interes national. Acesta favorizeaza chiar si reducerea gradului de impadurire din jurul marilor orase sau din zonele de interes turistic”, considera Marian Stoicescu.

„Este ciudat si faptul ca, in hartiile Ministerului Agriculturii, suprafata fondului forestier este in crestere. Se taie insa toti arborii si se lasa arbustii de 2-3 metri, care nu prezinta nici un avantaj economic. Sute de mii de hectare sunt considerate paduri, dar acestea contin doar arbusti”, spune si Gheorghe Gavrilescu, reprezentantul Societatii Progresul Silvic.

Defrisari masive pentru casele de vacanta

„Paradoxala este prevederea potrivit careia, pentru construirea de „locuinte si case de vacanta”, potrivit proiectului de Cod Silvic, proprietarul ar avea dreptul sa defriseze 1.000 mp, fata de 200 mp cat se admite dupa actuala legislatie”, a mai spus Stoicescu. „In ritmul acesta nu vom mai avea paduri, ci paduri de vile”, a conchis liderul federatiei. Noul Cod silvic prevede si reducerea cotei de participare la fondul de regenerare a padurilor a proprietarilor privati de la 20-25% la 15%.

Proiectul de Cod silvic, inregistrat in 6 iunie la Camera Deputatilor, aduce si o serie de imbunatatiri, fata de cel din 1996, precum introducerea obligativitatii ca amenajarea padurilor sa se faca pe bazine hidrografice sau ca proprietatile particulare vor fi avantajate prin ajutoare de la bugetul de stat pentru proprietari, recunosc membrii Federatiei. Acestia sustin ca actualul proiect este mult prea putin in concordanta cu legislatia silvica a tarilor avansate din Uniunea Europeana si nici nu este adaptat la noile conditii generate de intensificarea schimbarilor climatice.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

Jurnalul National: Proiectul de Cod Silvic legifereaza jaful

Noua forma a proiectului de Cod Silvic, inregistrat la Camera Deputatilor la data de 6 iunie, legifereaza jaful in padurile autohtone, acuza Federatia pentru Apararea Padurilor. "Daca va fi adoptat de catre Parlament sub aceasta forma, va favoriza maltratarea si distrugerea a cel putin 30% din padurile Romaniei", a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei.

DEFRISARI. Astfel, acesta nu ii obliga pe proprietari sa-si administereze padurile prin infiintarea sau asocierea la un ocol silvic. "In acest context exista pericolul ca actualul procent de impadurire a tarii, de numai 27%, sa scada si mai mult", a spus Stoicescu. Actul nu contine dispozitii referitoare la reconstructia ecologica a padurilor destructurate si deteriorate care reprezinta circa 40% din padurile tarii. Mai mult, admite taieri rase de 3-5 hectare, in timp ce alte tari europene fie au interzis, fie au limitat la un hectar acest tip de taieri.

Proiectul de Cod Silvic admite si pasunatul in padurile de productie si protectie, ceea ce va duce la distrugerea semintelor, puietilor si chiar a arborilor maturi. Paradoxala este prevederea potrivit careia, pentru construirea de "locuinte si case de vacanta", proprietarul ar avea dreptul sa defriseze 1.000 mp de padure, fata de 200 mp cat se admite dupa actuala legislatie.

Noul proiect este permisiv si in privinta scoaterii de terenuri din fondul forestier, favorizand chiar si reducerea gradului de impadurire din jurul marilor orase, din zonele de interes turistic, din stepa si silvostepa, in loc ca aceasta practica paguboasa sa fie stopata sau limitata numai la proiecte de mare interes national.

INTERESE. Federatia acuza ca, din cauza unor jocuri de interese, anteriorul proiect de Cod Silvic, depus in Parlament in februarie 2007 si care raspundea intr-o mare masura necesitatilor si realitatilor sectorului forestier din Romania nu a fost avizat de Ministerul Agriculturii si Guvern si a fost respins ca nefundamentat la Senat in aprilie 2007. Insa actuala forma, care coincide in mare masura cu anteriorul – cu exceptia prevederilor arbitrare mentionate mai sus ¬, a primit girul Agriculturii si se discuta in regim de urgenta in Camera Deputatilor, desi pune in pericol soarta padurilor romanesti.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Adevarul: Noul Cod Silvic ascunde hibe

Aprobarea noului proiect de Cod silvic va favoriza maltrarea si distrugerea a aproximativ 30 la suta din padurile din Romania, avertizeaza Federatia pentru Apararea Padurilor. Proiectul de Cod silvic, inregistrat in 6 iunie la Camera Deputatilor, initiat de o serie de parlamentari si sustinut de un departament din cadrul Ministerului Agriculturii, nu mentine obligativitatea administrarii padurilor. „Daca nu se vor pastra ocoalele silvice, peste un milion de hectare vor fi in pericol", sustine presedintele Federatiei, Marian Stoicescu.

In plus, lipsesc dispozitiile referitoare la reconstructia ecologica a padurilor deteriorate, desi 40 la suta din ele ar fi in aceasta situatie, si admite taieri rase de trei-cinci hectare, in timp ce alte tari europene le-au interzis sau le-au limitat la un singur hectar.

O alta prevedere contestata este cea potrivit careia pentru construirea de locuinte si case de vacante proprietarul ar avea dreptul sa defriseze 1.000 de metri patrati, fata de 200 cat prevede actuala legislatie, si reducerea cotei de participare la fondul de regenerare a padurilor a proprietarilor privati de la 20-25 la suta la doar 15 procente.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri