Proiectul minier Certej a fost blocat, dup─â ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism

in Legislatie 15 January 2019 169 Views

Proiectul minier din Certeju de Sus a fost blocat, dup─â ce Tribunalul Cluj a anulat planul urbanistic zonal (PUZ) necesar autoriz─ârii exploat─ârii, a anun╚Ťat ieri Mining Watch Rom├ónia ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Conform Mining Watch Rom├ónia, “din cauza anul─ârii planului, emiterea oric─âror acte de autorizare ├«ntemeiate pe acest act, de exemplu emiterea de autoriza┼úii de construire, devine imposibil─â”.

ÔÇ×Este de departe cel mai important pas f─âcut ├«n oprirea acestui proiect minier ilegal. Instan┼úa de judecat─â a ar─âtat c─â avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianur─â ┼či ar crea doar 221 de locuri de munc─â, se realiza cu ├«nc─âlcarea legii. De altfel nu este prima dat─â c├ónd operatorul minier a ar─âtat c─â sfideaz─â legile Rom├óniei. ├Än 2014 a ├«nceput ├«n mod ilegal organizarea de ┼čantier ┼či a fost nevoie tot de interven┼úia instan┼úei pentru a opri ilegalit─â┼úileÔÇŁ, a declarat Roxana Pencea Br─âd─â┼úan, director fondator Mining Watch Rom├ónia.

La sf├ór╚Öitul anului trecut, Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de p─âdure din Fondul Forestier Na╚Ťional, ├«n urma campaniilor f─âcute de societatea civil─â ╚Öi de comunitatea local─â.

Compania minier─â Deva Gold inten╚Ťiona s─â defri╚Öeze o suprafa╚Ť─â de p─âdure de 187 de hectare, echivalent─â cu 113 terenuri de fotbal. Investiga╚Ťiile realizate de Mining Watch Rom├ónia au ar─âtat modul abuziv prin care p─âdurea a ajuns s─â fie concesionat─â c─âtre compania minier─â. ├Än prim─âvara anului trecut, DNA Alba a ├«nceput urm─ârirea penal─â pentru infrac╚Ťiunea de abuz ├«n serviciu, identificat─â ├«n transferul de proprietate a p─âdurii din domeniul statului ├«n domeniul prim─âriei. La doar o lun─â de la ob╚Ťinerea titlului de proprietate, Prim─âria Certeju de Sus a concesionat p─âdurile c─âtre Deva Gold pentru 20 de ani.

Anularea PUZ a avut loc dup─â cea a avizului de mediu. Acesta fusese emis de Agen┼úia Regional─â pentru Protec┼úia Mediului Timi┼č (ARPM Timi┼č) ├«n aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri care a durat aproximativ trei ani.

Ac┼úiunea ├«n justi┼úie pentru anularea PUZ proiectului minier a fost demarat─â ├«n 2016 de c─âtre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asocia┼úie ce asigur─â secretariatul re┼úelei Mining Watch Rom├ónia. Aceea┼či asocia┼úie a ob┼úinut, ├«n 2015, anularea PUZ pentru realizarea proiectului minier de la Ro┼čia Montan─â, hot─âr├óre care a dus la sistarea definitiv─â a procedurii de autorizare a Proiectului Ro┼čia Montan─â.

Z─âc─âm├óntul de la Certej, concesionat de c─âtre Deva Gold SA, un joint-venture ├«ntre Eldorado Gold (80%) ┼či compania de stat Minvest Deva (circa 20%), se afla p├ón─â la momentul anul─ârii PUZ ├«n etapa de construc┼úie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafa┼ú─â acoperit─â ├«n prezent de p─âduri, paji┼čti, terenuri arabile ┼či zone reziden┼úiale.

Green Report Shop Produse ECO

Activi┼čtii de mediu sus┼úin c─â o mare parte a proiectului este localizat─â ├«n situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Mun┼úii Metaliferi, iar mina, cu o produc┼úie anual─â estimat─â de trei milioane tone de minereu, prevede t─âierea a 187 hectare de p─âduri pentru a amplasa dou─â cariere deschise ┼či dou─â iazuri de decantare.

Comentarii

comentarii