Proiectul minier Certej, oprit în instanță printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Cluj

Proiectul minier cu cianuri de la Certej a fost oprit de instanţă, după o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Cluj, care a menținut soluția dată de Tribunalul Cluj privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ) pentru întregul proiect minier.

Proiectul minier Certej, din comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România.

Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80% din acțiuni) și compania de stat Minvest Deva (circa 20%).

Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională, cât și internațională din partea ecologiştilor. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 de metri, respectiv de 70 de metri înălţime, sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale.

“Decizia invalidează toate actele obținute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu, la autorizații de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea rețelei Mining Watch România.

PUZ-ul proiectului minier Certej a fost aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010. Instanța de fond a constatat că emitentul a încălcat grav și procedurile de consultare cu publicul, precum și procedurile de consultare cu alte autorități competente să emită avize de specialitate, cum ar avizul de gospodărire a apelor.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniilor făcute de societatea civilă și de comunitatea locală.

Compania minieră Deva Gold intenționa să defrișeze o suprafață de pădure de 187 de hectare, echivalentă cu 113 terenuri de fotbal. Investigațiile realizate de Mining Watch România au arătat modul abuziv prin care pădurea a ajuns să fie concesionată către compania minieră. În primăvara anului trecut, DNA Alba a început urmărirea penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu, identificată în transferul de proprietate a pădurii din domeniul statului în domeniul primăriei. La doar o lună de la obținerea titlului de proprietate, Primăria Certeju de Sus a concesionat pădurile către Deva Gold pentru 20 de ani.

Mining Watch România este reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activiști ai campaniei Salvați Roșia Montană. În ceea ce privește proiectul minier Certej, Mining Watch s-a alăturat comunității locale în eforturile ei  de a verifica legalitatea proiectului minier cu cianuri de la Certej. Printre demersurile întreprinse se numără oprirea organizării de șantier a Deva Gold în 2014 sau suspendarea procedurii de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național în 2018. Activitatea rețelei este susținută din donații individuale.

spot_img

Ultimele știri