Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectul Rosia Montana: neeconomic, riscant, contrar normelor europene dar sustinut prin coruptie

“Proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana este o problema de interes pentru Europa, iar Comisia Europeana trebuie sa fie atenta”, a declarat la Bruxelles europarlamentarul roman Victor Bostinaru.

La initiativa acestuia, la sediul Parlamentului European a fost organizata o dezbatere pe tema exploatarii de la Rosia Montana.

“Proiectul care urmeaza sa fie implementat in Romania implica o serie de probleme privind mediul, privind anumite prevederi ale Conventiei ESPO si anumite reglementari UE, precum Directiva privind Impactul de Mediu, Directiva Cadru privind apele si Directiva Seveso”, avertizeaza Victor Bostinaru. Inca de acum doi ani, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind interzicerea generala a utilizarii cianurii in exploatarile miniere din Uniunea Europeana.

Protestele publice declansate in Romania de la inceputul acestui an au inclus, printre revendicari, si stoparea proiectului minier de la Rosia Montana. Dar aceasta initiativa miniera nu va implica doar Romania, ci reprezinta “o problematica de interes european pentru ca este un proiect cu impact transfrontalier, iar Ungaria a comunicat oficial Guvernului Romaniei ca nu este de acord cu acest proiect”, a subliniat Victor Bostinaru. Potrivit acestuia, Academia Romana, Academia de Studii Economice, Universitatea Babes Bolyai, precum si alte forumuri stiintifice au exprimat argumente impotriva acestui proiect minier.

In schimb, “Guvernul roman si dezvoltatorul nu au raspuns concret la intrebarile privind cantitatea de cianuri si explozibil care urmeaza sa fie folosita, la valoarea asigurarii de mediu a proiectului post exploatare, tinand cont ca iazul de decantare din valea Cornei va avea 185 m si va trebui sa reziste pentru eternitate”, spune Victor Bostinaru.

Europarlamentarul Marita Ulvskog (Suedia), moderatoare a dezbaterii de la Bruxelles, a avertizat asupra faptului ca “aceasta discutie privind utilizarea cianurilor in minerit, in special in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana este importanta pentru ca poate fi un exemplu pentru industria miniera sau pentru alte companii”. Marita Ulvskog a readus in discutie accidentul de la societatea Aurul Baia Mare, din anul 2000, cand cantitati mari de cianuri au poluat Tisa si Dunarea, “fiind unul dintre accidentele majore de mediu din Europa”.

Marita Ulvskog a precizat ca in tarile nordice, de exemplu Suedia, “cianura este folosita in industria miniera dar in sistem inchis”. Din acest motiv, “multi dintre noi urmarim cu atentie sa vedem daca proiectul de la Rosia Montana este gestionat intr-o maniera stricta si cu o viziune ferma pentru protectia mediului, pentru ca o decizie luata pe alte criterii ar putea duce la un rezultat cu impact asupra intregii Uniuni Europene. Avem nevoie de industrie pentru cetateni, dar nu avem nevoie de o industrie care sa ne puna pe toti in pericol”.

Deseurile produse de extragerea aurului – cat cinci portavioane, in fiecare saptamana

Neaplicarea unor procedee sigure la Rosia Montana, in locul celor cu cianura in spatii deschise, poate fi explicata prin “coruptia cu care este asociat acest proiect”, avertizeaza Stephanie Danielle Roth, activista de mediu, redactor sef al revistei britanice „The Ecologist”. “Viata minei va fi de 16 ani si va opera 13 milioane tone minereu/an, ceea ce inseamna 500.000 de tone de minereu pe saptamana si 70.000 pe zi. Ce inseamna aceste cifre? Ca un termen de comparatie vorbim de echivalentul de deseuri pe saptamana in greutatea a 5 portavioane (de tip USS Reagan). In mina se vor folosi intre 13 si 15 milioane kilograme de cianura de sodiu pe an, in termen de comparatie volumul a 6 piscine olimpice. Mina va emite 134 de kilograme de cianura in aer in fiecare zi de functionare timp de 16 ani. Aceste date sunt din raportul comandat de dezvoltator”, a explicat Stephanie Danielle Roth.

“Rosia Montana nu este intr-un desert unde nu ploua sau nu bate vantul. Este o zona dens locuita, aproape de 2 orase mari, intreaga zona avand 602.000 de locuitori. Iazul de decantare va contine metale grele, dar si amoniac, sulfati. Proiectantul nu are in vedere tratarea separat a sulfatilor, aceasta este o practica deficitara. Daca se va produce o catastrofa atat Guvernul cat si dezvoltatorul isi vor arunca vina unul asupra altuia, iar in acest caz asiguratorul, daca el va exista, va avea toate motivele sa nu acopere pagubele”, sustine Stephanie Danielle Roth.

Exploatarea aurului si argintului la Rosia Montana nu va fi benefica nici macar din punct de vedere economic. Stefan Marincea, fost director general al Institutului Geologic din Bucuresti, a explicat ca aurul si argintul nu sunt singurele elemente care se gasesc in aceste depozite. Eficienta estimata a extractiei prin cianura integranta este de 80 la suta pentru aur si 61 la suta pentru argint, dar nici un alt element nu se mai poate recupera prin aceasta tehnica. Din acest motiv, s-ar putea pierde, nemaiputand fi exploatate, 161 de tone de telur, 49 tone de germaniu, 172 tone de seleniu, 116 tone de taliu, 777 tone de titan, 1220 tone de stibiu, 29763 tone de zinc si pana la 129 milioane tone de feldspat potasic.

“Exista alternative pentru folosirea cianurii, dar costa mai mult”

Iazul de decantare de la Corna ar fi vulnerabil din cauza alunecarilor de teren, care deja pot fi observate pe versantul estic, precum si a permeabilitatii ridicate a solului. Procedeul propus la Rosia Montana ar aduce “un abuz inutil de cianura”, in iaz urmand a fi depozitata “o masa imensa de cianura”, considera Stefan Marincea.

Presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Jo Leinen, confirma acest punct de vedere, exprimat si pe timpul vizitei sale la Bucuresti, in noiembrie 2011, impreuna cu reprezentanti ai ONG-urilor, ai Academiei Romane si ai altor forumuri stiintifice. “Folosirea cianurii in industria miniera, in spatii deschise, a cauzat multe probleme si ingrijoreaza pe multi. Parlamentul European a cautat alternative, acestea exista, dar costa mai mult. Acum fiecare trebuie sa judece: sa investesti mai mult si sa cheltui mai mult sau sa ai riscuri de accidente foarte posibile in cazul utilizarii cianurii. Am impresia ca oamenii nu sunt multumiti cu ceea ce se intampla la Rosia Montana”.

Mihai Diac

Foto: rosiamontana.org

Citeste si:

Cianura pentru Rosia Montana, in discutie la Parlamentul European

Presedintele Basescu vrea locuri de munca in minerit la Rosia Montana

spot_img

Ultimele știri