Proiectul Smart Grid din Brasov va putea fi extins in tot municipiul

Proiectul-pilot de retea electrica inteligenta de tip Smart Grid, implementat in premiera in Brasov, a dovedit, potrivit Flashnet, compatibilitatea dintre actuala retea de distributie a energiei electrice si noua tehnologie, ceea ce ar permite adoptarea ”retelelor inteligente” in intreg municipiul, relateaza Mediafax. 

Nivelul investitiilor necesare pentru extinderea retelei in intreg orasul este de 5 – 7 milioane de euro, o parte din acesti bani fiind surse proprii ale companiei de distributie a energiei electrice, o alta parte urmand a fi atrasa in cadrul unui proiect finantat din fonduri structurale, estimeaza Ioan Rosca, directorul general al Electrica Distributie Transilvania Sud.

Succesul acestui proiect-pilot va permite o viitoare implementare a ”retelelor inteligente” la nivelul intregului municipiu, intr-o prima faza prin extinderea retelei la 5 – 10.000 de clienti rezidentiali si industriali din Brasov, dupa care vor fi montate contoare inteligente la fiecare consumator din Brasov. 

Proiectul-pilot dezvoltat de Flashnet in colaborare cu Electrica SA a fost sustinut de consortiul international Current, membru principal al Prime Alliance, organizatie care propune la nivel mondial standardizarea interoperabilitatii intre diferiti producatori, folosind protocolul Prime. 

Noile retelele incorporeaza instalatiile traditionale

Pentru proiectul implementat in 18 noiembrie a fost preferat un perimetru constituit din sapte puncte de transformare, situat in centrul istoric al orasului, o zona dificila din cauza retelei de distributie a energiei electrice invechite. 

Potrivit reprezentantilor Flashnet, conceptul Smart Grid foloseste un sistem bidirectional de comunicatie pe suportul cablurilor electrice existente, solutie care face posibil transportul de date din orice punct al retelei catre dispeceratul central si care are ca obiective cresterea calitatii serviciilor, reducerea pierderilor in retea si asigurarea unei infrastructuri pentru sistemele de telemetrie. Astfel, Smart Grid nu presupune inlocuirea retelei existente fiindca incorporeaza atat elemente traditionale, cat si unele de generatie noua. 

Reteaua inteligenta livreaza electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitala cu comunicare pe doua cai pentru a controla electrocasnicele din locuinte cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile si de a creste fiabilitatea si transparenta serviciilor. Proiectul este considerat un ”internet al energiei” deoarece pune la dispozitia consumatorului informatii in timp real despre necesarul de energie din fiecare moment. Tehnologia combina elemente de software menite sa imbunatateasca semnificativ functionarea sistemului electric actual, oferind in acelasi timp si posibilitatea modernizarii ulterioare. 

Control permanent si economie de energie

Proiectul pilot de la Brasov include reteaua de comunicatii de date prin cablurile de medie tensiune, analiza online a parametrilor de joasa tensiune si punctele de transformare, sistemul de telemetrie tip PRIME, softul de monitorizare si alertare a dispeceratului, sistemul de monitorizare video, controlul accesului in punctele de transformare si senzorii de incendiu, inundatie, temperatura, umiditate si miscare. 

Printre solutiile deja implementate de Flashnet in anii anteriori se numara proiectul Wireless Municipal si dezvoltarea sistemului de telegestiune a iluminatului public inteliLight, prin care se reduce semnificativ consumul de energie, aspect reflectat atat in diminuarea factorilor de poluare, cat si in scaderea costurilor de consum si intretinere a retelelor electrice. 

Initiatorii proiectului spera ca, in decurs de zece ani, sistemul sa fie raspandit la toti clientii Electrica Transilvania Sud. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat, saptamana trecuta, un ordin de ministru prin care a aprobat planul de actiune care vizeaza introducerea retelelor electrice inteligente (Smart Grid) in Romania. 

Presedintele Comisiei de servicii si industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat, la conferinta Mediafax Talks about Energy, ca UE are alocata suma de 4,2 miliarde euro pentru proiectele de dezvoltare a retelelor Smart Grid.

 

spot_img

Ultimele știri