Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania intra in prima etapa a procedurii de infrigement

Romania a depasit, miercuri, termenul impus de catre Uniunea Europeana cu privire la ecologizarea gropilor de gunoi si, ca atare, va intra in prima etapa a procedurii infrigement la acest capitol, informeaza Agerpres. De altfel, la finele lunii mai, Silvian Ionescu, Comisarul Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM) isi exprima pesimismul cu privire la respectarea termenului de 15 iulie 2009 pentru standardizarea la cote europene a depozitelor de deseuri.

‘Din punctul meu de vedere este imposibil ca toate cele peste 7.000 de gropi de gunoi si alte peste 130 de depozite pentru deseuri neconforme sa fie inchise’. Ionescu a adaugat ca data-limita nu poate renegociata cu Comisia Europeana (CE), intrucat acest lucru ar insemna ‘o incalcare flagranta a Tratatului de aderare’.’Este imposibil de renegociat termenul limita cu Comisia Europeana. Tratatul de aderare are putere de lege in toata Europa. Oricine cere clementa ar primi un raspuns deloc confortabil", a explicat comisarul sef al GNM. El a mai spus ca ‘anularea unui termen ar insemna renegocierea tratatului, cu alte cuvinte iesirea Romaniei din decorul UE’.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, la ora actuala, in Romania, sunt in operare 165 de depozite municipale neconforme si doar 26 conforme, in zona urbana. Totodata, din totalul depozitelor neconforme, mai putin de jumatate (64) vor fi inchise pana joi, 16 iulie, in timp ce restul de 101, isi vor sista activitatea etapizat, pana in 16 iulie 2017. La inceputul anului 2009, GNM a inventariat, in zona rurala, 5.764 de spatii de depozitare, si numai o mica parte vor fi reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei. GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca dupa data-limita va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmand a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei.

In privinta penalizarilor pe care Romania le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile. Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE.

In prezent, exista 7.068 de spatii de depozitare rurale, dintre care au fost reabilitate sau inchise 1.304. De asemenea, 1.393 de comune si-au organizat un sistem de ridicare a deseurilor de la populatie, iar 896 de comune au constituit asociatii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitarii ori inchiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de statii de transfer al deseurilor sau alte investitii de gestiune a deseurilor. De asemenea, exista 139 de depozite mici de deseuri neconforme in zona urbana, care nu au perioada de tranzitie, astfel ca la 16 iulie 2009 trebuie sa isi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost inchise.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustinea, in timpul derularii ‘Saptamanii Mediului Tau’, ca numai 70-80 la suta din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi inchise pana la data-limita, ceea ce va atrage cu siguranta declansarea procedurii de infringement. Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pana in prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA.

Romania se astepta la declansarea procedurii de infringement pentru depozite neconforme inca din luna ianuarie a acestui an, iar la momentul 16 iulie 2009 nu mai este loc de renegocieri cu Uniunea Europeana, a declarat, miercuri, in exclusivitate pentru Agerpres, Dragos Nacuta, purtator de cuvant al Ministerului Mediului. Nacuta a tinut sa mentioneze ca nu numai Romania se afla in aceasta situatie, state europene mai dezvoltate avand probleme in privinta gropilor de gunoi.

‘Grecii si italienii au avut probleme in acest sector. Ideea este ca, la un moment dat, s-a gasit mecanismul prin care sanctiunile aplicate de catre Comisia Europeana sa fie achitate de catre cei responsabili’, a explicat Nacuta. Purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului a adaugat ca, in privinta cuantumului amenzilor pe care autoritatile de la Bucuresti ar putea sa-l plateasca la un moment, acesta poate fi mai mic de 200.000 euro/zi.

‘Valoarea sanctiunilor vehiculate este relativa, iar cei 200.000 de euro pe zi de care s-a tot vorbit reprezinta, de fapt, un maxim al amenzii. Cred ca nu vom ajunge la acest cuantum’, a precizat reprezentantul Ministerului.

Nacuta a mai spus ca declansarea efectiva a procedurii de infringement la adresa Romaniei poate avea loc chiar si peste un an si jumatate, incepand din 16 iulie a.c. ‘Romania mai are la dispozitie cam un an si jumatate sa se conformeze normelor europene in materie de depozite pentru deseuri, desi intre timp vom primi scrisoare de atentionare de la Bruxelles’, a spus Dragos Nacuta.

Romania a depasit, miercuri, termenul impus de catre Uniunea Europeana cu privire la ecologizarea gropilor de gunoi si, ca atare, va intra in prima etapa a procedurii infrigement la acest capitol. Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, la ora actuala, in Romania, sunt in operare 165 de depozite municipale neconforme si doar 26 conforme, in zona urbana. Totodata, din totalul depozitelor neconforme, mai putin de jumatate (64) vor fi inchise pana joi, 16 iulie, in timp ce restul de 101, isi vor sista activitatea etapizat, pana in 16 iulie 2017.

La inceputul anului 2009, GNM a inventariat, in zona rurala, 5.764 de spatii de depozitare, si numai o mica parte vor fi reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei. GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca dupa data-limita va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmand a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei.

Foto: www.isuilfov.ro

spot_img

Ultimele știri