Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Amprenta de carbon ne arata cat de repede distrugem mediul

Fiecare european emite, prin toate actiunile intreprinse in decursul unui an, aproximativ 7 tone de CO2. Aceasta este amprenta de carbon a unei persoane. Din pacate, un copac reuseste sa absoarba, in medie, doar o tona de CO2 pe an. In acest moment, in toata lumea, problema schimbarilor climatice este foarte grava. Populatia nu este constienta de modul in care activitatile curente afecteaza viitorul.

Amprenta individuala de carbon este efectul direct al actiunilor unei persoane asupra mediului. Aceasta se masoara prin adunarea emisiilor de dioxid de carbon care rezulta in urma activitatilor de zi cu zi pe o perioada de un an calendaristic. De la electricitate si pana la calatorii, alimentatie si imbracamintea pe care o purtam, toate actiunile noastre implica emisii de dioxid de carbon si au un impact direct asupra accelerarii schimbarilor climatice. Amprenta de carbon se poate calcula accesand site-ul www.generatiaverde.ro (calculator amprenta CO2). Emisiile de CO2 se calculeaza tinand cont atat de aparatele electrice si electrocasnice existente in locuinta, cat si de obiceiurile de viata si de consum ale fiecarui individ in parte.

In ultimii ani, protectia mediului a devenit o preocupare majora. Oamenii devin tot mai ecoconstienti, problema a devenit prioritara pe agenda politicienilor la nivel global, iar din ce in ce mai multe firme investesc in tehnologii eco si in reducerea impactului asupra mediului. Generatia Verde este prima organizatie din Romania care a introdus ideea de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon.

In activitatea de zi cu zi, amprenta de carbon poate fi redusa prin dobandirea unor obiceiuri noi, dupa cum ne-a explicat serban Copot, ambasadorul Comisiei Europene pe schimbari climatice. "Putem reduce consumul de apa prin gesturi simple, consumul de energie electrica, consumul de combustibil pentru transportul nostru si, in acest fel, cantitatea de emisii de CO2 anuale.

Dusurile scurte, deconectarea de la retea a aparatelor electrice sau electronice pe durata in care nu sunt folosite (stand-by-ul consuma energie), folosirea pentru deplasarea prin oras a bicicletei sau a transportului in comun sunt doar cateva lucruri simple cu care oricine poate duce o viata mai responsabila. Repara imediat robinetele care picura. Acestea risipesc pana la 2.000 de litri de apa pe an. Incarca optim masina de spalat rufe, la fel ca si pe cea de spalat vase. Simplifica-ti viata cat mai mult, implica-te ca voluntar, planteaza arbori.

Planteaza multe flori in casa. Redu cat mai mult folosirea hartiei. Foloseste servetele de in; separa hartia de plastic si alte resturi menajere. Inainte de a printa un document, gandeste-te bine; lasa familiei mesaje scrise pe o tabla cu markerul, nu pe post-it-uri. Daca esti in renovare cu casa, gandeste-te bine ce materiale folosesti, cat dauneaza mediului si unde le arunci dupa ce nu mai ai nevoie de ele. Aveti grija de pungile de la cumparaturi, sunt foarte greu bio-degradabile.

Mai bine cumparati sacose de panza sau de hartie, acestea protejeaza mediul. Reincarca bateriile – acestea sunt produse ce nu se pot degrada niciodata. Dupa ce bei apa sau suc, cand arunci sticla, scoate-i dopul inainte. Plasticul se degradeaza foarte greu" – sunt doar cateva dintre recomandarile artistului serban Copot (Hiena de la Animal X).

spot_img

Ultimele știri