Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Hartia refolosibila, ultima descoperire in stiinta

In ciuda eforturilor de a salva copacii, prin strategii si programe speciale de protectia mediului – inclusiv prin colectarea selectiva a deseurilor pentru reciclarea si reutilizare -, multe companii ar da faliment daca ar inceta sa foloseasca documentele tiparite la imprimanta, iar volumul acestora creste de la o zi la alta. Insa, oamenii de stiinta din Marea Britanie au descoperit in premiera o noua tehnica de refolosire a hartiei prin stergerea cernelei imprimate pe aceasta.

Ideea le apartine profesorilor Thomas Counsell si Julian Allwood de la Universtatea Cambridge, care au realizat un studiu pornind de la o idee mai veche privind indepartarea tonerului de pe hartie. Specialistii au descoperit o combinatie de solventi care pot face acest lucru fara a afecta calitatea hartiei, transformand-o instantaneu intr-un noua coala de hartie gata de a fi imprimata din nou. I

n cadrul experimentelor, cercetatorii au folosit o singura imprimanta alb-negru de tip laser HP 4200 si un top de hartie normala Canon. Au fost testate mai multe combinatii de solventi si in cele din urma s-a folosit cu succes amstesc de 60% dimetil sulfoxid si 40% cloroform, urmat de un procedeu special cu ultrasunete pentru separarea pigmentului de hartie. Rezultatul a fost ca hartia s-a curatat impecabil, singura problema fiind o usoara ingrosarea a suprafetei acesteia.

Incurajati de acest rezultat, oamenii de stiinta recomanda ca aceasta tehnica sa fie introdusa oficial la nivel mondial cat mai curand prin asigurarea unui sistem complementar de curatare integrat in imprimante, desi, probabil ca legislatia muncii va trebui sa analizeze daca dauneaza sanatatii angajatilor anumite tipuri de solventi.

Cercetatorii si-au propus sa efectueze si alte teste pentru a determina care este durata medie de viata a unei hartii, pentru a sti de cate ori poate fi reutilizata, dar si pentru a gasi alte tipuri de solventi mai putin nocivi pentru organismul uman. Totodata, oamenii de stiinta si-au propus sa gaseasca noi metode de reducere a costurilor acestei operatiuni de reutilizare a hartiei si asta pentru ca, in aceste experimente, la o cantitate de 10 coli de hartie s-a folosit un litru de solvent, fapt ce ridica semne de intrebare in privinta costurilor acestui procedeu, in cazul in care va fi folosit la scara larga pe piata internationala.

Materiile prime utilizate pentru fabricarea hartiei sunt: lemnul, celuloza, hartia veche. Hartia reciclata permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90% din cantitatea de apa (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hartie alba. De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartie, se elimina clorul toxic, necesar producerii hartiei albe.

Conform istoricilor, hartia a fost folosita prima data in China, in jurul anului 200 i.Hr, si era confectionata din carpe de matase. Tsai Lun a inventat hartia in varianta ei mai moderna, iar prima fabrica de hartie din Europa a fost deschisa in Spania, in anul 1150.
 

spot_img

Ultimele știri