Romania Libera: Plajele, corigente la mediu, dotari si salvamar

In spatele campaniilor publici-tare platite cu bani grei de Ministerul Turismului, al spectacolelor de tot felul organizate de autoritatile de pe litoral si al statisticilor care zugravesc in culori rozalii sezonul estival 2009 se ascunde realitatea cruda.

Foarte putini dintre cei peste 130.000 de turisti inregistrati in weekendurile din iulie pe litoral stiu ca, de fapt, beneficiaza pentru banii pe care ii platesc de servicii sub medie. Ultimul raport realizat de ONG Mare Nostrum pe baza unei campanii de monitorizare desfasurate timp de sase saptamani, adica exact varful de sezon cu care se bat in piept autoritatile, arata negru pe alb ca cel putin plajele romanesti sunt cu mult sub standardele europene. Voluntarii Mare Nostrum au verificat 50 de sectoare de plaje, sase pozitionate in Navodari, noua in Mamaia, doua in Constanta, sapte in Eforie, doua in Costinesti, trei in Olimp, tot trei in Neptun, patru in Jupiter, trei in Cap Aurora, cinci in Venus, doua in Saturn, doua in Mangalia, cate una in 2 Mai si Vama Veche.

Nici una dintre portiunile de plaje nu a obtinut standardul "cinci stelute", in fapt calificativul maxim acordat in functie de gradul de curatenie, existenta modulelor de colectare selectiva a deseurilor, dusuri, surse de apa potabila, toalete, panouri de avertizare a turistilor si, nu in ultimul rand, serviciul salvamar. Din totalul celor 50 de portiuni de nisip verificate, sase au obtinut "o steluta" (nesatisfacator), 20 – "doua stelute" (satisfacator), 17 – "trei stelute" (bine) si 7 – "patru stelute" (foarte bine).

Statiunea Mamaia, catalogata drept perla litoralului si plina ochi cu turisti, nu a obtinut la nici una dintre cele noua portiuni de plaje monitorizate calificativul "patru stelute", echivalentul "foarte bine". Trei dintre cele noua portiuni monitorizate au primit "doua stelute", iar restul – standardul "trei stelute".

Monitorizarea portiunilor de plaje a fost efectuata de aproximativ 20 de voluntari. Comparativ cu anul trecut, calitatea serviciilor si a plajelor a scazut. "In 2008 in zona Saturn a fost obtinut calificativul «cinci stelute»", a precizat Ramona Crangasu, responsabilul de relatii publice al ONG Mare Nostrum.

O data cu operatiunea de monitorizare a plajelor, Mare Nostrum a avertizat autoritatile cu privire la pericolul prabusirii unei portiuni de faleza la 2 Mai, precum si existenta unei conducte pe portiunea Venus-Saturn care deverseaza in apa marii o substanta de culoare galbuie. Tot in sudul litoralului au fost semnalate cantitati mari de alge necolectate de pe plaje.
 

spot_img

Ultimele știri