ROMENVIROTEC: Biomasa, alternativa la incalzirea cu gaze

Tot mai multi romani, in special din zone care nu sunt conectate la reteaua de gaze, aleg sa-si incalzeasca locuintele cu combustibil pe baza de biomasa.

Potrivit reprezentantilor Seba Energy, produsele obtinute prin prelucrarea deseurilor agricole si forestiere sunt 100% ecologice si extrem de eficiente energetic. Consumatorul final este reprezentat de utilizatorul de centrale termice pentru productia de apa calda sau de aer cald.

”Fabricile sunt gandite sa functioneze 5.000- 8.000 de ore pe an. In ceea ce priveste productivitatea, avem in prezent in derulare un proiect la Suceava cu o capacitate de zece tone pe ora”, a declarat Viorel Grigore, sales manager in cadrul companiei Seba Energy.

Energie din frunze si rumegus

”Exista o cerere din ce in ce mai mare pentru acest material. In intervalul 2008-2009 am centralizat peste 1.300 de cereri, dar pe viitor vrem sa ne concentram numai pe cererea din partea operatorilor industriali”, a spus Viorel Grigore. El a adaugat ca Seba Energy a furnizat atat produse, cat si tehnologia de incalzire necesara, pentru persoane fizice aflate in special in zonele din jurul Capitalei care nu sunt conectate la retelele de gaze.

Costul implementarii unui sistem de incalzire pe baza de biomasa, pentru o locuinta de aproximativ 100 de metri patrati este de circa 3.500 de euro. Potrivit reprezentantilor Seba Energy, o tona de pellet se obtine prin procesarea a doua tone de materie prima.

Mentalitatea majoritatii agentilor economici din Romania despre acest produs rezidual, rumegusul, este ca reprezinta doar deseu si ignora avantajele valorificarii acestuia.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Raluca Petrescu
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri