Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ROMENVIROTEC: Iarna 2009-2010, fals indicator al schimbarilor climatice

Gerul si viscolele din iarna aceasta ne-au dus cu gandul mai degraba la o mica glaciatiune, nu la o incalzire globala. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Romania a mai avut parte de ierni chiar mai geroase decat aceasta in ultimii 30 de ani, iar frigul din iarna 2009-2010 a fost doar un fenomen al vremii si nu o schimbare climatica.

Aceasta este explicatia oferita de climatologul Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie, la solicitarea Green Report, in cadrul conferintei “Vremea si Clima”, desfasurata in cadrul expozitiei de mediu Romenvirotec.

„Iarna 2009-2010 s-a desfasurat in parametri normali, din punct de vedere meteorologic. De regula, in tara noastra media viscolelor este de cinci pe iarna. Iarna aceasta au fost mai multe, dar asta nu inseamna ca a avut loc o schimbare climatica, pentru ca modificarile climatice se petrec la intervale mult mai mari de timp”, a declarat specialista.

In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere considerabila a temperaturilor in Romania, atat in sezonul de iarna, cat si in cel de vara, insa aceasta crestere difera in functie de regiuni. Iarna, cresterile cele mai mari de temperatura, de peste 3,5 grade Celsius, ca medie a ultimilor 30 de ani, se inregistreaza in nord-estul tarii, iar cresterile cele mai mici, pana in 3 grade Celsius, se inregistreaza in sud-estul Romaniei, a explicat climatologul.

Vara, cele mai mari cresteri de temperatura se inregistreaza in sud-vestul tarii, atingand valori peste 4 grade Celsius, crestere medie in ultimii 30 de ani.

Ploaia de vara nu-i ca cea de iarna

Caracterul precipitatiilor este foarte dependent de factorii locali. In anotimpul cald, in general predomina descresterile regionale ale precipitatiilor.

„In ultimii 30 de ani, nivelul precipitatiilor in Romania a crescut in sezonul de iarna, in timp ce vara am avut parte de descresteri semnificative ale nivelului precipitatiilor in toata tara, mai exact de 25%”, a explicat Roxana Bojariu.

Romania va avea si in viitor probleme cu reducerea nivelului de precipitatii in timpul verii. Cele mai vulnerabile zone, in aceasta privinta, sunt Dobrogea si sud-vestul Romaniei.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Sorina Covrig
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri