Proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic imobilele

in Energie 15 May 2020 456 Views

Proprietarii de case din România vor putea să primească o sumă de până la 15.000 de euro, prin care îşi pot eficientiza din punct de vedere energetic imobilele, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la conferinţa de lansare în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul “Casa Eficientă Energetic”.

Ministrul a spus că în momentul de faţă, în România există case care pierd prin pereţi cel puţin 30% din energia pe care au în interior, 25% prin acoperişuri şi 25% prin ferestre.

“”Programul nostru vrea să întrerupă această risipă. Trebuie doar ca fiecare dintre români să aibă un proiect bine gândit, să aibă un certificat de eficienţă energetică şi un audit care să demonstreze că, în urma acestei investiţii, casa va fi mai eficientă şi, evident, va creşte o clasă în ceea ce priveşte eficienţa energetică. Pentru acest program pe care îl lansăm astăzi avem un buget de 100 de milioane de euro (…), românii fiind beneficiari. Estimăm să vom avea în acest program în jur de 9.000 de familii care vor beneficia nu doar de case mai eficiente energetic, ci şi de case confortabile şi mult mai sănătoase. Prin acest program, românii vor primi această primă de eficienţă energetică de maxim 15.000 de euro, nu mai mult de 60% din investiţia pe care o vor face şi, la final, AFM va deconta”, a declarat Costel Alexe.

Bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.

Programul este în premieră în lista programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează proprietarilor de case deja construite din România. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finanțează prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Comentarii

comentarii