Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Propunere de modificare a Codului Silvic: orice cantitate de lemn tăiată din păduri va fi infracţiune

Orice cantitate de lemn tăiată din pădurile României va fi considerată infracţiune şi pedepsită ca atare, modul în care este comercializat materialul lemnos va fi schimbat, iar o suprafaţă de 200.000 de hectare de păduri va fi luată în pază, sunt câteva din propunerile de modificare a Codului Silvic.

defrisarilor taieri de padure

Proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost depus în Parlament de către Ministrul Mediului, Costel Alexe. Noul cod propune măsuri mai ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, iniţiativa fiind susţinută de parlamentari USR, PSD, PMP şi PNL.

„Astfel, dacă până astăzi, în România puteau fi tăiaţi 5 mc (de lemn. n.r.) şi nu putea constitui infracţiune, ci doar contravenţie, acum indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerată infracţiune şi pedepsită ca atare. Îmi doresc încă o dată să înţeleagă toată lumea că legea este lege pentru toţi şi trebuie respectată. Sper ca pe toţi aceia care vor mai avea de gând să taie ilegal sau să fure din pădurile României să-i vedem cu cătuşele pe mâini”, a spus Alexe.

O altă propunere de modificare la Codul Silvic prevede comercializarea de lemn fasonat din păduri, comparativ cu ce se întâmplă în prezent, când 67% din totalul materialului lemnos extras din fondul forestier reprezintă lemn pe picior.

„O altă măsură pe care am prins-o împreună cu colegii mei este schimbarea din temelii a comercializării materialului lemnos din România. Astăzi, după cum bine ştiţi, este comercializat ca lemn pe picior. Ne dorim ca această modalitate să fie schimbată prin modificarea acestui Cod silvic şi să ajungem aşa cum este în toate statele europene să vindem lemnul fasonat. Astăzi, în România, doar 33% din materialul lemnos este vândut ca lemn fasonat, restul de 67% ca lemn pe picior. În 3-4 ani, progresiv şi etapizat vom ajunge în rândul statelor europene şi astfel vom reuşi să reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu făceau altceva decât să pună presiune pe pădurile României”, a explicat ministrul.

Acesta a adăugat că, prin modificările propuse la Codul silvic, se vizează „să se ia în pază şi servicii publice o suprafaţă de 200.000 de hectare de păduri”.

„Astăzi, acele păduri de sub 30 de hectare nu aveau servicii de pază sau nu aveau servicii silvice şi erau cele mai expuse tăierilor ilegale. De asemenea, aş vrea să vă spun că vom reda pădurii şi acel rol de recreere pe care îl are. Astfel, prin măsurile aduse Codului silvic vor putea fi create poteci, alei, fără ca aceste suprafeţe să fie scoase din fondul forestier şi, mai ales, fără a avea tăieri de arbori. Ne propunem să implementăm cât se poate de repede acest proiect de lege, pentru că aşa cum ne-am asumat şi în faţa Comisiei Europene sunt acţiuni care vor duce la clasarea procedurii de infringement pe care Comisia a început-o împotriva României”, a afirmat demnitarul.

 

spot_img

Ultimele știri