6 modalit─â╚Ťi prin care s─â te protejezi de poluarea din aer

in EcoLIFESTYLE, Poluare 7 November 2018 241 Views

Poluarea aerului nu este o amenin╚Ťare doar pentru s─ân─âtatea oamenilor care tr─âiesc ├«n locuri deja renumite pentru asta, cum ar fi Beijing, Mumbai sau Los Angeles. Potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale de S─ân─âtate, 9 din 10 oameni la nivel mondial tr─âiesc ├«ntr-un loc unde aerul nu e suficient de curat pentru s─ân─âtatea uman─â. Iat─â ╚Öase modalit─â╚Ťi prin care s─â te protejezi.

Cum s─â te protejezi de poluarea din aer

1. Folose╚Öte o aplica╚Ťie care ├«╚Ťi indic─â nivelul de poluare din aer

Exist─â multe aplica╚Ťii care ofer─â informa╚Ťii legate de nivelul de poluare al aerului din exterior, c├ót ╚Öi cel din interior, calitatea aerului ├«n viitorul apropiat ╚Öi ce activit─â╚Ťi po╚Ťi face afar─â, ├«n func╚Ťie de poluare. Plume Air Report, CityAir, CleanSpace Air Pollution sunt astfel de aplica╚Ťii. ├Än Bucure╚Öti ╚Öi Ploie╚Öti a fost lansat─â prima re┼úea independent─â de monitorizare a calit─â┼úii aerului.

2. Poart─â o masc─â

Atunci c├ónd aplica╚Ťiile indic─â faptul c─â aerul este foarte poluat, dar totu╚Öi trebuie s─â p─âr─âse╚Öti casa sau dac─â vrei s─â faci sport, cel mai indicat este s─â folose╚Öti o masc─â. Cele medicinale, precum ╚Öi o simpl─â bandan─â, nu ajut─â prea mult. M─â╚Ötile N95 filtreaz─â p├ón─â la 95% din particulele din aer, dar s─â ╚Ťii cont c─â ele trebuie s─â ╚Ťi se muleze perfect pe fa╚Ť─â, pe nas ╚Öi pe b─ârbie.

3. Alege produse de îngrijire împotriva poluării

Cel mai vizibil efect al polu─ârii va fi asupra pielii, care va ├«mb─âtr├óni prematur. ╚Üine cont de asta ╚Öi folose╚Öte produse ├«mpotriva polu─ârii ╚Öi nu uita s─â te demachezi seara, pentru a ├«ndep─ârta impurit─â╚Ťile.

4. Elimin─â poluarea din interiorul casei

Schimb─â filtrele de la aparatele de aer condi╚Ťionat (sunt patru factori care determin─â c├ót de des ar trebui s─â faci asta, dar ├«n medie termenul este de 90 de zile), alege plantele care purific─â aerul, deschide geamurile cel pu╚Ťin 15 minute pe zi, atunci c├ónd aerul este curat, opteaz─â pentru un aparat de purificat aerul ╚Öi alege produse naturale de cur─â╚Ťenie.

Cur─â╚Ťenia de Pa╚Öte se face cu respect fa╚Ť─â de mediu ╚Öi fa╚Ť─â de s─ân─âtatea ta

5. ├Änt─âre╚Öte-╚Ťi organismul

Poluarea ├«nseamn─â c─â expunerea la toxine ╚Öi radicali liberi este destul de mare, iar pentru a anula efectul acesteia trebuie s─â cre╚Öti consumul de antioxidan╚Ťi, cum ar fi morcovii, cartofii dulci, citricele, nucile, ou─âle, fructele de p─âdure, strugurii, ┬áciocolata neagr─â sau ceaiul verde.

6. Nu contribui la poluare

Atunci c├ónd aerul este foarte poluat, alege mijloacele de transport ├«n comun ├«n locul ma╚Öinii personale. Sau, cu o masc─â bun─â, po╚Ťi c─â optezi chiar pentru mers pe jos sau cu bicicleta. ├Än rest, alege o diet─â vegetarian─â, deoarece consumul de carne presupune generarea unor cantit─â╚Ťi mari de dioxid de carbon.

Comentarii

comentarii