Protest anunțat pentru miercuri împotriva aerului poluat din nord-vestul Bucureștiului

in EcoLIFESTYLE, Poluare 17 July 2018 45 Views

Comunitatea de pe Facebook „Vrem un aer curat, nu hidrogen sulfurat” a creat un eveniment prin care cheamă bucureștenii la protest miercuri, de la ora 7, împotriva poluării cu hidrogen sulfurat și alte gaze din nord-vestul Bucureștiului.

Protest anunțat pentru miercuri împotriva aerului poluat din nord-vestul Bucureștiului

„Noi, locuitorii din nord-vestul Bucureștiului și zonele limitrofe, suntem gazați zilnic. Gaze toxice emise ca urmare a activităților de depozitare a deșeurilor și conexe acestora ne otrăvesc zilnic, în timp ce autoritățile nu fac nimic pentru a ne proteja. […] Protestăm pentru dreptul de a respira aer, nu boală”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

Protestul are loc miercuri, 18 iulie, de la ora 7, în fața Ministerului Mediului. Până la această oră, 652 de persoane și-au arătat interesul pe rețeaua socială, iar 139 au anunțat că participă. Ora a fost aleasă pentru ca protestatarii să poată întâmpina autoritățile responsabile de problema ridicată, atunci când ajung la serviciu.

Potrivit organizatorilor, „activitățile din zonă (n.r. zona vizată) cuprind depozitare de deșeuri, valorificarea gazului de depozit și producerea de energie electrică, incinerarea de deșeuri periculoase (inclusiv deșeuri medicale)”.

„Operatorii economici din zonă se jură că nu ei poluează, iar autoritățile statului român se jură la rândul lor că acești operatori au toate autorizațiile la zi și că sunt conformi. În tot acest timp, poluarea devine din ce în ce mai pregnantă, iar populația are de suferit. În ultimul timp aerul devine irespirabil noapte de noapte, mirosurile au devenit din ce în ce mai puțin suportabile, efectele imediate asupra noastră fiind din ce in ce mai vizibile, trecând demult peste un simplu disconfort olfactiv: ochii se irită, apare senzația de sufocare”, au mai scris aceștia pe pagina de Facebook.

Protest anunțat pentru miercuri împotriva aerului poluat din nord-vestul Bucureștiului

Celor de la „Vrem un aer curat, nu hidrogen sulfurat” li se alătură și membrii comunității Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi.

„Miercuri ne vom întâlni dimineață pentru a cere doamnei ministru al mediului să ne fie respectat dreptul constituțional la un mediu sănătos în cartierele din zona urbană Bucureștii Noi. Cerem măsuri imediate de stopare a poluării aerului din cartierele noastre care pune în pericol sănătatea tuturor locuitorilor zonei”, spun cei de la Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi.

În luna martie, aceștia au organizat un alt protest împotriva aceleiași cauze, la care au participat în jur de 100 de persoane. Tot ei au realizat, în perioada aprilie – septembrie 2017, un sondaj de opinie printre locuitorii zonei Bucureștii Noi privind problemele pe care le întâmpină aceștia. Au fost intervievate 532 de persoane, iar 25% dintre acestea au semnalat mirosul de la depozitul de deșeuri Iridex ca fiind o problemă foarte importantă. Potrivit estimărilor organizatorilor protestului din martie, în jur de 200.000 de locuitori sunt expuși poluării aerului.

Green Report Shop Transport ECO

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii