Protest față de investițiile disproporționate în armament, în defavoarea protecției mediului

Vineri, în Piața Victoriei din București a avut loc un protest față de investițiile disproporționate ale statului român în armament, în defavoarea protecției mediului, educației, sănătății sau rezolvării unor probleme sociale. „Țară deșertificată, păzită bine de armată” scria pe pancarta protestatarilor.

Data de 30 octombrie a marcat finalul Săptămânii Mondiale a Dezarmării, ocazie cu care activiștii Fridays for Future România și Polluters Out Romania au protestat în fața sediului  Guvernului față de investițiile disproporționate ale statului român în armament, în defavoarea protecției mediului, educației, sănătății sau rezolvării unor probleme sociale.

Grupul de tineri a pus în scenă o manifestație simbolică în Piața Victoriei prin care au urmărit să sublinieze necesitatea dezarmării și a renunțării la militarism într-o lume lovită de crize care necesită tot mai multă cooperare transnațională în vederea soluționării lor. S-au folosit materiale care imită armele și echipamentele militare, care au fost aruncate, simbolic, la gunoi, în timp ce afișau mesajul „Țară deșertificată, păzită bine de armată”.

„România a anunțat, de curând, că va investi aproape 3 miliarde de euro în noi sisteme de rachete anti-aeriene și anti-navă, în aplauzele partenerilor strategici”, informează Mihnea Teodor  Popescu, reprezentant al departamentului de PR Fridyas for Future Romania. „Asta în contextul în care ne aflăm în plină criză climatică și în plină criză sanitară. Prin comparație, conform unor analize, o tranziție energetică completă a României dinspre combustibili fosili spre energie curată ar fi costat de 4 ori mai puțin, incluzând aici și rezolvarea problemelor sociale și economice aferente. Ni se reamintește constant că nu sunt bani pentru construirea rezilienței climatice, nu sunt bani pentru adaptarea sistemului de sănătate sau al celui educațional la situația actuală, nu sunt bani pentru sprijinirea celor vulnerabili, dar astfel de decizii ne arată că totul ține mai degrabă de prioritățile statului român. Vrem să trăim într-un stat social și ecologist, nu într-unul militarist.”

Armatele lumii sunt unii dintre cei mai importanți poluatori și, totodată, una dintre cele mai ignorate surse de poluate”, a declarat Beatrice Baciu, una dintre participantele la acțiune. „Dincolo de catastrofele ecologice evidente pe care le-au cauzat conflictele și intervențiile militare recente, acestea destabilizează anumite regiuni și ne fac mai vulnerabili în fața crizelor cu care ne confruntăm. Credem într-un viitor bazat pe colaborare și solidaritate, iar aceasta este o chestiune de supraviețuire.”

Săptămâna Globală a Dezarmării urmărește să sublinieze riscurile cursei înarmării la care statele iau parte, să promoveze încetarea folosirii armelor și să facă cunoscută către publicul larg nevoia de dezarmare, nevoie devenită și mai stringentă în contextul crizei climatice și al celei sanitare.

Mișcarea Fridays for Future reunește tineri din întreaga lume care desfășoară proteste și inițiative pentru a responsabiliza clasa politică în privința crizei climatice și a altor probleme de ordin ecologic. În România, până în momentul de față, Fridays for Future a organizat marșuri și proteste la care au participat mii de persoane din 23 de orașe diferite.

Citește și: 

Campanie Greenpeace România: Semnează pentru o rețea națională a pădurilor de protecție

Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Tema 2020: „Food. Feed. Fibre”

spot_img

Ultimele știri