Protest anunțat în Aeroportul Heathrow: Activiștii pentru climă vor lansa drone

in Evenimente, Schimbări Climatice 30 August 2019 42 Views

Activiștii britanici pentru climă au anunțat că, începând cu 13 septembrie, vor lansa drone-jucărie pe Aeroportul Heathrow din Londra ca să preseze guvernul Marii Britanii să adopte măsuri mai dure pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Aceștia speră ca acțiunile lor să mențină la sol toate avioanele.

Dronele, o variantă mai bună pentru mediu decât camioanele, pentru livrat coletele

Grupul ecologist Heathrow Pause a precizat că va lansa drone-jucărie în zonele restricţionate ale aeroportului, pe o suprafață de cinci kilometri, dar aflate în afara traseelor de zbor ale avioanelor. Reprezentanţii grupului consideră că această acţiune va determina conducerea aeroportului londonez să menţină la sol toate aparatele de zbor şi să amâne astfel toate cursele.

„Aceasta este o acţiune simbolică, folosim o portiţă legislativă şi sacrificiul participanţilor pentru a atrage atenţia asupra celei mai grave şi mai urgente crize cu care umanitatea s-a confruntat vreodată”, au declarat reprezentanţii grupului, potrivit Reuters.

„Lipsa de acţiune a guvernului privind modificările climatice şi catastrofa care va urma odată cu expansiunea aeroportului nu ne dau de ales şi ne obligă să acţionăm”, au adăugat ei.

Activiştii de mediu din grupul Heathrow Pause au spus că dronele vor fi înălțate la nivelul capului și că vor transmite administratorilor aeroportului londonez o notificare prealabilă cu o oră înainte de debutul acţiunii.

Heathrow, cel mai mare aeroport din Europa, a transmis că protestul este ilegal și contraproductiv, dar că activitatea se va desfășura normal, grație unui plan de acțiune pus la punct.

„Suntem de acord asupra nevoii de a acționa față de schimbările climatice. Aceasta este o problemă globală care necesită responsabilitate și acțiune constructive. Comiterea infracțiunilor și perturbarea pasagerilor este contraproductivă”, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului.

Poliția din Londra a anunțat că va face tot posibilul să nu lase dronele să zboare.

„Punerea în pericol a siguranței unui avion este o infracțiune foarte gravă, care poate avea ca efect o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată”, a declarat Laurence Taylor, comisar adjunct.

Heathrow Pause a răspuns: „Toți participanții care vor înălța drona la protest știu că riscă arestul și pedeapsa cu închisoarea și sunt pregătiți să fie arestați fără să opună forță”.

„Aeroportul Heathrow ar putea diminua impactul acțiunii, dar dronele se vor adăuga la haosul ce va fi creat în septembrie, din cauza unor proteste deja anunțate ale piloților de la British Airways”, comentează jurnaliștii de la Reuters.

Apariția unor drone a cauzat haos în luna decembrie a anului trecut în Gatwich, al doilea cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, după Heathrow. Incidentul a dus la anularea a 1.000 de zboruri și a afectat 14.000 de pasageri care călătoreau de sărbători.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii