Protest Declic: „Ducem deșeurile reciclabile la Garda de Mediu”

in Autoritati, Deseuri, Evenimente, Poluare 15 October 2019 277 Views

Platforma Declic îndeamnă bucureștenii să participe la un protest prin care să pună presiune pe Garda de Mediu să-și îndeplinească atribuțiile de control și sancționare. Participanții vor aduce la acțiune deșeurile reciclabile pe care nu au unde să le depoziteze.

De la 1 iulie, colectarea deșeurilor pe patru fracții a devenit obligatorie.

Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor prevede următoarele:

  • „să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract al serviciului de salubrizare și să organizeze atribuirea conform deciziei luate; 
  • să stabilească și să aprobe, începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor prevăzute la lit. a), respectiv pentru gestionarea deșeurilor”.

Atunci, platforma Declic a lansat un mini-site cu regulile pentru separarea corectă a deșeurilor, dar a și lansat invitația tuturor românilor de a sesiza Garda de Mediu atunci când operatorii de salubritate sau primăriile nu pun legea în aplicare.

Peste 1.000 de cetățeni au trimis sesizări, prin intermediul formularelor puse la dispoziție de Declic, însă majoritatea nu au primit răspunsuri. Cei care au primit, totuși, răspunsuri au primit în mare parte unele generice sau redirecționări către primării sau poliția locală.

Astfel, ca formă de protest și pentru a pune presiune pe Garda de Mediu să-și îndeplinească atribuțiile de control și sancționare platforma își îndeamnă membrii comunității să meargă joi, 17 octombrie, de la ora 12, să ducă deșeurile reciclabile pe scările sediului Gărzii Naționale de Mediu.

„Scopul e simplu: le vom cere celor de la Garda de Mediu să meargă în control la primării și la operatorii de salubritate ca să se asigure că legea colectării separate a deșeurilor este respectată”, scriu cei de la Declic.

Până acum, 81 de persoane și-au anunțat prezența la protest, iar 555 s-au arătat interesate.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii