Protest față de schimbările climatice, pe covorul roşu al Festivalului de Film de la Veneţia

in Schimbări Climatice 9 September 2019 106 Views

În jur de 400 de activiști au protestat față de schimbările climatice și au ocupat covorul roşu al Festivalului de Film de la Veneţia, cu câteva ore înainte de ceremonia de încheiere. Aceștia au solicitat acţiuni concrete împotriva încălzirii globale și au primit sprijin din partea vocalistului Mick Jagger, de la The Rolling Stones, dar și a actorului Donald Sutherland.

Între 300 și 400 de activiști de la organizația The Venice Climate Camp, dar și din străinătate, au ocupat sâmbătă, îmbrăcați în alb, covorul roşu al Festivalului de Film de la Veneţia. Au solicitate acţiuni concrete și urgente împotriva încălzirii globale, printre care şi interzicerea intrării vaselor de croazieră în laguna veneţiană, transmite Reuters.

Pe același covor roșu au păşit vedete ale cinematografiei mondiale, printre care Brad Pitt, Scarlett Johansson sau Joaquin Phoenix, care au participat la premiera ultimelor lor filme în cadrul festivalului ce a durat 11 zile.

Protestatarii, înconjuraţi de un cordon de poliţişti, au protestatarii au scandat împotriva poluării și au afișat pancarte cu mesaje precum „Casa noastră e în flăcări” și „Nu vaselor de croazieră”.

„Dorim să atragem atenţia asupra subiectului crizei climatice. Credem că este mai important decât orice altceva ce se întâmplă în acest moment, în lume”, a declarat Chiara Buratti, membră a unei organizaţii veneţiene care militează pentru restricţionarea accesului vaselor de croazieră în Veneţia.

Le solicităm şi vedetelor să ia atitudine. Azi, noi suntem pe covorul roşu şi vom rămâne aici şi le vom cere să ni se alăture”, a adăugat ea.

Întrebat la o conferință de presă ce crede despre prezența protestatarilor în fața Palazzo del Cinema și despre cererile lor, solistul de la The Rolling Stones s-a poziționat în favoarea acestora:

„Mă bucur că ei fac asta. Pentru că sunt singurii care vor moșteni planeta”, a spus Mick Jagger, potrivit NBC News. „Suntem într-o situație foarte dificilă, în acest moment. În special în SUA, unde sunt înlăturate toate controalele legate de mediu. Sunt retrase de actuala administrație. Atât de mult, încât sunt anulate”.

Și actorul Donald Sutherland și-a arătat susținerea față de activiști, despre care a spus că trebuie „să lupte mai tare”:

„Când ajungi la vârsta mea, 85 de ani, și ai copii și nepoți, nu le vei lăsa nimic dacă nu votăm ca acei oameni din Brazilia, Londra și Washington să-și dea demisiile. Ei distrug lumea”, a spus acesta, potrivit Euro News.

Activiştii de mediu, atât italieni cât şi numeroşi străini, au participat timp de cinci zile la o tabără pe tema schimbărilor climatice desfăşurată la Veneţia.

Orașul italian şi laguna sa sunt incluse de UNESCO pe lista World Heritage Sites, iar activiştii de mediu susţin de mult timp interzicerea accesului vaselor de croazieră în celebrul oraş italian, însă o astfel de măsură ar afecta grav turismul.

Comentarii

comentarii