Care este principala provocare a contribuabililor români în îndeplinirea obligațiilor către Fondul pentru Mediu

Identificarea tuturor contribuțiilor fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilor, deși prevederile privind aceste taxe și contribuții sunt în vigoare încă din anul 2005, conform unui sondaj EY România derulat în luna iunie 2019.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Sondajul a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări legislative asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la contribuțiile și taxele către Fondul pentru Mediu și așteptările contribuabililor în relația cu autoritățile competente.

Un procent de 97% dintre respondenți consideră că actualul cadru legislativ privind contribuțiile către Fondul pentru Mediu nu este clar și nici corelat cu realitatea economică. Întrebați care sunt principalele provocări pe care le întâmpină în îndeplinirea obligațiilor legale privind taxele și contribuțiile către AFM, participanții au menționat cadrul legislativ lacunar, dar și relația cu autoritățile competente, care nu oferă informații concrete, iar răspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislație.

În ceea ce privește contribuția de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piața națională, 54% dintre respondenți au menționat că determinarea cantităților de ambalaje se realizează prin estimări din documente (prin calcularea diferenței între valoarea brută și valoarea netă, pe baza CMR-urilor etc.). Doar 22% calculează această contribuție pe baza proceselor verbale de cântărire a ambalajelor, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul.

Întrebați dacă au siguranța că au identificat toate obligațiile către AFM ce decurg conform activității pe care o desfășoară, doar 51% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Totodată, numai 16% dintre participanți consideră că, în cazul unei inspecții fiscale din partea Administrației Fondului pentru Mediu, nu li se vor impune sume de plată suplimentare.

De asemenea, sondajul EY România a relevat faptul că, în contextul actual, automatizarea proceselor privind determinarea taxelor către Fondul pentru Mediu reprezintă o necesitate.

Astfel, 82% dintre respondenți consideră că utilizarea unei aplicații IT i-ar ajuta să-și gestioneze mai eficient problema ambalajelor.

Importanța automatizării acestor procese a fost semnalată de faptul că determinarea contribuțiilor este un exercițiu consumator de timp și resurse, iar identificarea bazei de calcul poate implica mai multe departamente și, totodată, deținerea unor date și informații atât de natură tehnică, cât și juridică sau fiscală.

Provocările semnalate de către clienții noștri sunt aceleași de la un an la altul. Acest studiu ne confirmă faptul că majoritatea companiilor nu sunt pregătite să facă față unui control fiscal pe tema contribuțiilor către Fondul pentru Mediu. Modificările frecvente ale legislației reprezintă o provocare continuă pentru mediul de afaceri, iar identificarea unor posibilități de procedurare și automatizare a fluxurilor de date ar trebui să reprezinte o prioritate pentru contribuabili”, a declarat Laura Ciobanu, Manager, Consultanță de Mediu, EY România.

Conform sondajului, 31% folosesc în prezent o formă de automatizare în cadrul procesului de determinare, calculare și declarare a obligațiilor. Dintre aceștia, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicație dezvoltată independent și dedicată doar calculului ambalajelor, iar 29% folosesc o aplicație integrată în sistemul actual de gestiune.

spot_img

Ultimele știri