Provocare pe YouTube: vloggerii planteaz─â 20 de milioane de copaci

in Aer, Business, EcoLIFESTYLE, Impact, Schimb─âri Climatice 28 October 2019 233 Views

O comunitate de vloggeri a dat tonul uneia dintre cele mai mari provoc─âri de pe YouTube: vrea s─â str├óng─â 20 de milioane de dolari p├ón─â pe 31 decembrie 2019, cu care vor fi planta╚Ťi 20 de milioane de copaci, ├«n toat─â lumea.

├Än mai 2019, vloggerul MrBeast ÔÇô numele adev─ârat fiind Jimmy Donaldson ÔÇô se apropia de 20 de milioane de followeri pe YouTube, a╚Öa c─â fanii l-au provocat s─â planteze tot at├ó╚Ťia copaci. Timp de c├óteva luni, t├ón─ârul de 21 de ani a c─âutat solu╚Ťii cum s─â ├«ndeplineasc─â provocarea.

Ini╚Ťial, ╚Öi-a propus s─â fac─â asta doar cu ajutorul prietenilor, ├«ns─â ├«ntr-o zi au reu╚Öit s─â planteze doar 300 de copaci. Apoi, ╚Öi-a chemat comunitatea ├«n ajutor, ╚Öi au mai plantat ├«mpreun─â 1.700 de l─âstari.┬á Separat, Mark Rober, fost inginer la NASA ╚Öi actual YouTuber (8.7 milioane de subscriberi), a ├«ncercat o colaborare cu o firm─â care planteaz─â copaci cu ajutorul dronelor.

Totu╚Öi, dup─â c├óteva luni de planuri ╚Öi de tentative, MrBeast ╚Öi prietenii s─âi apropia╚Ťi au ajuns la concluzia c─â niciuna dintre solu╚Ťiile testate p├ón─â atunci nu ├«i va ajuta s─â planteze 20 de milioane de copaci p├ón─â ├«n decembrie 2022, c├ónd ╚Öi-au stabilit termenul limit─â.

Prin urmare, au lansat provocarea #TeamTrees, prin care au invitat to╚Ťi vloggerii s─â se al─âture cauzei ╚Öi ├«mpreun─â s─â str├óng─â 20 de milioane de dolari. Cu fiecare dolar donat, va fi plantat un copac. Prima dona╚Ťie a fost f─âcut─â de Donaldson, care a cump─ârat 100.000 de copaci.

ÔÇ×Vrem s─â ar─ât─âm c─â YouTube nu este numai un spectacol de dram─âÔÇŁ, a transmis MrBeast ├«ntr-un video privat, v─âzut de The Verge. ÔÇ×Chiar avem o real─â influen╚Ť─â ╚Öi putem produce o transformare real─âÔÇŁ.

MrBeast

Donaldson ╚Öi Rober au f─âcut un parteneriat cu Arbor Day Foundation, una dintre cele mai mari ONG-uri din Statele Unite care are ca scop plantarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea copacilor. Funda╚Ťia este, la r├óndul ei, ├«n mijlocul unei alte provoc─âri: ╚Öi-au propus ca, p├ón─â ├«n 2022, s─â planteze 100 de milioane de copaci.

ÔÇ×╚śtim c─â 20 de milioane de copaci nu sunt solu╚Ťia pentru a opri schimb─ârile climaticeÔÇŁ, a spus Rober. ÔÇ×Dar scopul este s─â ├«ncheiem deceniul ├«ntr-o not─â super puternic─â. Este un mod constructiv de a trimite un mesaj politicienilor c─â este timpul s─â facem ceva fa╚Ť─â de schimb─ârile climaticeÔÇŁ.

Peste 600 de YouTuberi s-au al─âturat provoc─ârii, printre care SmarterEveryDay (7,34 milioane de subscriberi), The Infographics Show (6,39 milioane de subscriberi), Veratasium (6,48 milioane de subscriberi), PewDiePie (102 milioane de subscriberi), Marques Brownlee (9,5 milioane de subscriberi), The Slow Mo Guys (13 milioane) ╚Öi al╚Ťii. ┬á

Copacii vor fi planta╚Ťi peste tot ├«n lume, acolo unde este nevoie ╚Öi unde terenul este potrivit. Funda╚Ťia Arbor Day va lucra cu reprezentan╚Ťi ai p─âdurilor pentru a se asigura c─â plant─ârile nu ├«ncalc─â regulile naturii ÔÇô de exemplu, nu vor fi planta╚Ťi copaci pe p─â╚Öuni sau ├«n savan─â, acolo unde nu au fost niciodat─â p─âduri.

Primii copaci vor fi planta╚Ťi ├«n ianuarie 2020, iar ultimii, ├«n decembrie 2022. Termenul pentru str├óngerea banilor este pe 31 decembrie 2019. De c├ónd a fost lansat─â campania, de pe 25 octombrie, s-au str├óns p├ón─â acum 5.308.420 de dolari, care vor merge ├«n totalitate c─âtre Arbor Day Foundation.

Potrivit unui studiu publicat ├«n revista Nature, aproape jum─âtate din copacii din lume au fost distru╚Öi de la ├«nceputul civiliza╚Ťiei umane. Numai ├«ntre 1990 ╚Öi 2016, oamenii au dobor├ót suprafe╚Ťe de p─âdure echivalente cu Africa de Sud, potrivit B─âncii Mondiale.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii