#trashchallenge și #leapsapentrunatura, două provocări noi pentru români

În această perioadă, pe rețelele de socializare se desfășoară două provocări care au scopul de a-i mobiliza pe români să ia inițiativă pentru protejarea mediului. #trashchallenge îi face să adune deșeurile aruncate în altă parte decât la coșul de gunoi, iar #leapsapentrunatura îi îndeamnă să adopte obiceiuri noi, eco-friendly.

#trashchallenge

#trashchallenge este, așa cum îi spune numele, o provocare în care oamenii trebuie să adune gunoiul care le iese în cale. Un pas important este postarea pe social media a fotografiilor înainte și după, pentru a-i încuraja și pe alții să participe. Astfel de postări pot fi văzute pe Facebook, Instagram, Twitter sub hashtag-ul #trashchallenge sau #trashtag.

Și românii participă la această provocare, prin inițiative individuale sau mai mari. La Timișoara, 18 membri ai Ligii Studenților din Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale au strâns deșeurile de pe o stradă. Într-o oră și jumătate, tinerii au colectat 40 de saci a câte 120 de litri fiecare de gunoaie.

Tot în Timișoara, pe canalul Bega, Poliţia Locală şi Administraţia Bazinală de Apă Banat au strâns peste 30 de saci cu deșeuri aruncate pe maluri, dar mai ales sub poduri. În sud-estul țării, sute de voluntari, dar şi angajaţi ai rafinăriei din Năvodari, au curăţat plaja de la Corbu. În mai puțin de o oră au adunat zeci de saci de deșeuri.

Pe Instagram sunt 5.645 de postări sub hashtag-ul #trashchallenge, 7.561  #trashtagchallenge și 49.792 #trashtag.

https://www.instagram.com/p/BvNj-BEHvbi/

#leapsapentrunatura

O altă provocare care circulă în această perioadă pe Facebook, printre români, este #leapsapentrunatura. Pornită de WWF România, înainte cu o săptămână și jumătate înainte de Ora Pământului, provocarea îi îndeamnă pe participanți să adopte un obicei nou, eco-friendly, în fiecare din cele cinci zile cât participă la #leapsapentrunatura.

„Te provocăm și pe tine să faci lucruri noi pentru natură: mergi pe jos sau cu bicicleta la birou; spui „Nu” pungilor și paielor din plastic; reduci, refolosești, reciclezi; nu mai risipești hrana/apa/electricitatea; intri în #leapsapentrunatura”, este mesajul celor de la WWF.

Până acum, oamenii au povestit online despre cum au început să meargă cu bicicleta, despre cum au ajutat la înființarea unui loc de colectat baterii și becuri, la birou, despre alegerea designerilor români, a fructelor și legumelor locale,  a detergenților de vase ecologici, dar și despre colectarea hârtiei și folosirea pânzelor din pânză, în locul celor din plastic.

Pe 30 martie, la 20:30, milioane de oameni din peste 180 de țări vor stinge lumina pentru o oră pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și pierderii biodiversității, dar și pentru a inspira oameni, comunități, companii și guverne să acționeze pentru a stopa declinul biodiversității.

spot_img

Ultimele știri