SUA nu vor impune Chinei un plafon drastic asupra emisiilor

in Poluare 14 June 2009 101 Views

Negocierile pentru un acord global impotriva emsiilor de gaze cu efect de sera au avansat vineri, cand SUA au anuntat ca nu vor cere Chinei sa se conformeze cu limitari drastice a nivelului de CO2, informeaza The Guardian.

Anuntul a venit in ultima zi a discutiilor ONU pe marginea schimbarilor climatice desfasurate la Bonn. Reprezentanti ai 183 de tari au luat parte la reuniune, in incercarea de a ajunge la un acord inainte de conferinta din decembrie de la Copenhaga.

Jonathan Pershing, seful delegatiei americane la Bonn, a declarat ca tarile in curs de dezoltare vor fi presate sa adopte alt fel de proiecte. Acestea includ cresterea standardelor de eficienta energetica si marirea numarului de surse regenerabile de energie.

“Actiunile tarilor in curs de dezvoltare sunt cele care trebuie sa fie obligatorii, nu rezultatul lor”, a explicat Pershing. In aceste conditii, numai tarile dezvoltate vor trebui sa garanteze reduceri ale emisiilor, iar seful delegatiei americane a mentionat ca acestea ar trebui sa scada cu 80% pana in 2050.

Cu toate acestea, SUA pretind in continuare ca guvernul de la Beijing sa initieze actiuni serioase pentru a crea o economie mai curata. Cele doua tari sunt cei mai mari poluatori ai planetei, iar de pozitia lor depinde in mare parte succesul sau esecul unui nou protocol pentru clima. China face parte dintr-un grup de state care cer tarilor dezvoltate sa isi reduca emisiile cu 40% pana in 2020, avand ca reper anul 1990.

Conform grupului de mediu World Wide Fund for Nature, angajamentele luate de tarile dezvoltate ajung doar pana la un procent de 10%. Saptamana trecuta, Japonia a anuntat ca tinta sa pentru anul 2020 este de 8%.

Foto: www.chinadaily.com.cn

Comentarii

comentarii