Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

SUA: Scurgerea de petrol, de 5 ori mai grava decat se credea VEZI VIDEO

Cantitatea de petrol care se scurge in apa Golfului Mexic din platforma petroliera ce s-a prabusit saptamana trecuta este de cinci ori mai mare decat se credea precedent, a anuntat Paza de Coasta din SUA, scrie BBC. Potrivit noilor estimari 5.000 de barili de combustibil ajung zilnic in apa, la 80 de kilometri de coasta statului Louisiana.

Autoritatile au decis sa dea foc unei parti din pata de petrol, pentru ca ea sa nu ajunga la mal. „Incendierea controlata” a avut loc la aproximativ 50 de kilometri la est de delta fluviului Mississippi. In acelasi timp, meteorologii avertizeaza ca modificarea directiei vantului ar putea impinge pata de petrol catre mal pana vineri seara.

Expertii de la National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) anunta ca au descoperit si o noua sursa de scurgeri, la 1.500 de metri sub apa.

Presedintele american Barack Obama a fost informat despre evolutia situatei, iar guvernul pune la dispozitie echipamentele departamentului de aparare pentru a controla scurgerea. Guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal, a cerut ajutor federal de urgenta.

Pata de petrol are in prezent o circumferinta de aproximativ 970 de kilometri si acopera aproape 74.100 kilometri patrati.

Crustaceele, primele victime

Platforma Deep Water Horizon s-a scufundat joi, in apropierea coastelor americane, dupa o explozie si un incendiu, care s-au produs la 20 aprilie, seara. Dupa o saptamana de la acest accident, 11 persoane erau in continuare date disparute.

British Petroleum (BP) a incercat, cu ajutorul a patru brate robotizate, sa colmateze cele doua scurgeri, iar inginerii fac eforturi sa construiasca un capac submarin de mari dimensiuni. BP intentioneaza, de asemenea, sa foreze conducte de ajutor, prin care urmeaza sa se injecteze un strat special, care sa astupe definitiv puturile.

O poluare cu un val de petrol a coastelor statului Louisiana ar putea avea un "impact enorm", a avertizat o specialista in probleme de mediu din acest stat, Wilma Subra. "Pelicula va incepe prin a afecta crustaceele, bancurile de stridii si pestii", a declarat ea, subliniind ca "40% dintre fructele de mare consumate in Statele Unite" provin din Louisiana. Sotia unuia dintre membrii echipajului dati disparuti a depus plangere impotriva Transocean, BP si unei alte companii implicate, Halliburton, pe care le acuza de neglijenta.

Foto: New York Times

spot_img

Ultimele știri