UE va oferi tarilor sarace intre 1 si 3 miliarde de euro ca ajutor climatic

UE isi va exprima saptamana aceasta disponibilitatea de a acorda intre "1 si 3 miliarde de euro" ca ajutor imediat tarilor in curs de dezvoltare pentru urmatorii trei ani, pentru a le ajuta sa combata efectele schimbarii climatice, informeaza duminica Financial Times Deutschland, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Aceasta finantare urmeaza sa fie finalizata cu ocazia unui summit european programat joi si vineri la Bruxelles, in conditiile in care conferinta internationala privind clima incepe astazi la Copenhaga. Daca la Copenhaga se va ajunge la un acord international, el va intra in vigoare incepand din 2013.

Dar un text ambitios depinde si de acordarea unui ajutor imediat (denumit "fast start") pentru tarile sarace aferent anilor 2010, 2011 si 2012, pentru a le stimula inca de pe acum din punct de vedere financiar sa faca fata provocarii climatice, doreste UE.

Proiectul documentului, care urmeaza a fi adoptat in cursul summitului european, precizeaza: "acordul de la Copenhaga trebuie sa contina dispozitii referitoare la un ajutor imediat dupa (reuniunea) de la Copenhaga, incepand din 2010".

"UE solicita tarilor dezvoltate sa isi anunte contributiile pentru un asemenea ajutor", iar "UE este dispusa sa contribuie cu un ajutor imediat de cel putin X miliarde de euro pentru perioada 2010 – 2012", adauga versiunea provizorie a textului. Cotidianul german, citand surse diplomatice, sustine ca UE va propune intre "1 si 3 miliarde de euro".

Ajutorul care trebuie acordat tarilor sarace in vederea unei dezvoltari economice slab poluante si a unei adaptari la consecintele dezastruoase ale schimbarii climatice este una dintre marile provocari ale negocierilor de la Copenhaga, care trebuie sa duca la semnarea unui acord international dincolo de 2012, data la care expira acordul de la Kyoto.

UE a stabilit la 100 de miliarde de euro pe an nevoile internationale de finantare pentru a sprijini tarile cele mai sarace sa faca fata efectelor incalzirii climatice intre 2013 si 2020. Cel mai inalt oficial al Natiunilor Unite in domeniul climei, Yvo de Boer, considera totodata ca "tarile bogate trebuie sa puna la dispozitie ajutoare imediate de cel putin zece miliarde de dolari" pe an pana in 2012.

Pana in prezent, UE nu si-a cifrat contributia imediata pentru perioada 2010 – 2013 si nici pe cea pe care o va solicita incepand cu 2013, in cazul unui acord la Copenhaga. Sefii de stat si de guvern vor sublinia in aceasta saptamana ca "reuniunea de la Copenhaga constituie o ocazie istorica" pentru ajungerea la un acord "mondial, complet si substantial".

"Acordul trebuie sa stabileasca un proces al carui obiectiv este finalizarea, in primele sase luni dupa conferinta de la Copenhaga, a unui acord cu valoare juridica obligatorie care sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013", potrivit unui proiect de text comun.

"UE isi reitereaza oferta conditionata de a trece la o reducere de 30 la suta pana in 2020 fata de nivelul din 1990, cu conditia ca si alte tari dezvoltate sa se angajeze la reduceri de emisii comparabile si ca tarile in curs de dezvoltare sa contribuie intr-o maniera adecvata conform responsabilitatilor si capacitatilor respective", vor mai stabili ei. UE s-a angajat deja la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in proportie de 20 la suta pana in 2020.

spot_img

Ultimele știri