VIDEO Pui de broască țestoasă apar pe o plajă din Mumbai după 20 de ani datorită colectării deșeurilor

in Biodiversitate 3 April 2018 98 Views

Pui de broască țestoasă dintr-o specie vulnerabilă au apărut pe plaja Versova din Mumbai pentru prima oară în douăzeci de ani, după o operațiune masivă de curățare ce a avut loc în ultimii doi ani.

broaste testoase mumbai

Cel puțin optzeci de pui de broască țestoasă din specia Olive Ridley au ajuns în Marea Arabiei, cu ajutorul voluntarilor care au dormit pe plajă peste noapte pentru a le supraveghea drumul și a le proteja împotriva câinilor sălbatici și a păsărilor de pradă.

În ultimii doi ani, pe plaja Versova s-a desfășurat cel mai mare proiect de curățare a unei plaje, conform Națiunilor Unite. Avocatul Afroz Shash a inițiat operațiunea, implicând voluntari și învățând localnicii practici sustenabile de gestionare a deșeurilor. Voluntarii au strâns 13 milioane de kilograme de deșeuri și continuă să îngrijească plaja.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Specia Olive Ridley este cea mai mică și mai abundentă specie de broască țestoasă din oceane, dar este în continuare clasificată ca vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Deși acestea își fac cuib în alte locuri din Mumbai, niciuna nu a mai fost văzută pe plaja Versova de zeci de ani din cauza poluării.

Green Report Shop Produse ECO

În jur de 55,000 de oameni trăiesc de-a lungul plajei. Afroz Shash a explicat pentru The Guardian că a învățat localnicii să aibă grijă de plajă prin puterea exemplului, oferindu-se să curețe toalete comune și să adune gunoiul de unul singur.

„În primele șase-opt săptămâni, nimeni nu mi s-a alăturat. Apoi doi bărbați m-au abordat și mi-au spus, foarte politicos, «Vă rugăm domnule, putem să folosim mănușile dumneavoastră?» Atunci am știut că (operațiunea) va fi un succes.”

India are unele dintre cele mai poluate căi navigabile și plaje din lume din cauza urbanizării rapide și neplănuite, a suprapopulării și a atitudinii neglijente față de aruncatul gunoaielor în locuri publice. Shah a explicat că o parte din problemă este pierderea sentimentului de apartenență.

„Poți avea legi, politici și reglementări, dar dacă comunitatea nu are sentimentul apartenenței, puteți vedea ce se întâmplă.”

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii