O pungă de plastic a fost găsită în Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri adâncime

in Poluare 18 May 2018 27 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au g─âsit o pung─â de plastic ├«n cel mai ad├ónc loc din lume, Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri sub p─âm├ónt. Descoperirea a fost f─âcut─â ├«n cadrul unui proiect care adun─â informa╚Ťii despre de╚Öeurile din ad├óncurile m─ârilor ╚Öi oceanelor.┬á

pungi plastic oceane

Cercet─âtorii de la Agen┼úia Japonez─â pentru ┼×tiin┼ú─â ┼či Tehnologie Terestro-Marin─â au descoperit punga de plastic ├«n cadrul cercet─ârilor f─âcute pentru Deep-sea Debris Database. Lansat─â c─âtre publicul larg anul trecut, baza de date cuprinde imagini cu de╚Öeuri din ad├óncurile oceanelor, surprinse de vehicule subacvatice comandate de la distan╚Ť─â ╚Öi de submersibile de mare ad├óncime ├«n ultimii 30 de ani.

Punga de plastic aflat─â ├«n Groapa Marianelor, la 10,898 m ad├óncime, a fost descoperit─â ├«n 1998, ├«ns─â cercet─âtorii au f─âcut publice imaginile ├«n luna aprilie a acestui an, ├«n cadrul unui studiu care confirm─â ├«ngrijor─ârile comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice legate de amploarea polu─ârii cu plastic ├«n oceanele lumii.

Conform studiului, de╚Öeurile de plastic se ├«nt├ólnesc pretutindeni, chiar ╚Öi la ad├óncimi mai mari de 6000 m, iar 92% dintre ele sunt produse de unic─â folosin╚Ť─â. Densitatea plasticului aflat la mare ad├óncime ├«n nordul Oceanului Pacific variaz─â de la 17 la 335 de elemente pe kilometru p─âtrat.

3425 de de╚Öeuri au fost ├«nregistrate ├«n timpul celor 5010 scufund─âri. 17% dintre imaginile cu de╚Öeuri surprindeau cel pu╚Ťin un organism. Cercet─âtorii au surprins organisme ├«ncurcate ├«n pungi de plastic chiar ╚Öi ├«n ecosistemele aflate la mare ad├óncime.

ÔÇ×Exist─â o ├«ngrijorare cresc├ónd─â c─â ecosistemele de ad├óncime sunt afectate deja de exploatarea direct─â a resurselor biologice ╚Öi nebiologice ÔÇô prin traularea la ad├óncime, minerit ╚Öi dezvoltarea infrastructurii, de exemplu.ÔÇŁ

Printre deșeurile descoperite se numără obiecte de metal, cauciuc, echipamente de pescuit, sticlă și diverse alte obiecte făcute de om.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au atras aten╚Ťia c─â poluarea cu plastic este o amenin╚Ťare pentru ecosistemele de ad├óncime ╚Öi c─â singura solu╚Ťie este reducerea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri de plastic generate ╚Öi gestionarea lor astfel ├«nc├ót s─â nu mai ajung─â pe coaste, ├«n m─âri ╚Öi oceane.

carturesti.ro

80% din cantitatea de deșeuri generată între 1950 și 2015, adică aproximativ 6300 milioane de tone, au rămas în gropi de gunoi sau în mediu, nefiind arse sau reciclate.

Conform unui studiu recent, cercet─âtorii au ├«nregistrat concentra╚Ťii record de microplastice ├«n ghea╚Ťa din zona Arctic─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii