Lupta fata de invazia plasticului: punga biodegradabila care se dizolva in apa

in EcoLIFESTYLE 15 September 2017 1,474 Views

O companie din Bali a ales s─â nu mai piard─â timp pre╚Ťios ├«ncerc├ónd s─â schimbe comportamentul oamenilor de a cump─âra produse din plastic. A inventat produse complet biodegradabile, printre care pungile din amidon ╚Öi r─â╚Öini naturale, care se dizolv─â ├«n ap─â rece, ap─â cald─â sau prin ardere.

Lupta fa╚Ť─â de invazia plasticului: punga biodegradabil─â care se dizolv─â ├«n ap─â

Peisajul din Bali, Indonezia, cu plaje ├«ntinse ╚Öi ape turcoaz, este de multe ori tulburat de existen╚Ťa gunoaielor care provin fie de la via╚Ťa comercial─â pe care a adoptat-o insula, fie sunt aduse de curen╚Ťii oceanici.

Ecologi╚Ötii vorbesc despre nevoia de a ne schimba comportamentul, de a ├«ncuraja refolosirea ╚Öi de a recicla gunoiul. ├Äns─â compania Avani, din Bali, consider─â c─â pierdem timp diferit ├«ncerc├ónd s─â convingem oamenii s─â ac╚Ťioneze diferit, a╚Öa c─â ei au g─âsit o solu╚Ťie prin care s─â livreze un produs care s─â nu necesite schimbarea unui comportament.

Avani a scos pe pia╚Ť─â o linie de produse biodegradabile, printre care caserole, tac├ómuri, paie, c─âni de cafea, pungi pentru cump─âr─âturi ╚Öi pelerine de ploaie.

Lupta fa╚Ť─â de invazia plasticului: punga biodegradabil─â care se dizolv─â ├«n ap─â

╚Üin├ónd cont de faptul c─â ├«ntr-un minut sunt folosite peste un milion de pungi de plastic la nivel mondial ╚Öi c─â dureaz─â sute de ani s─â se descompun─â, cea mai interesant─â inven╚Ťie a companiei din Bali o reprezint─â pungile. Acestea sunt ob╚Ťinute din amidon de cassava, o legum─â din America de Sud, ╚Öi alte r─â╚Öini naturale, f─âr─â adaosuri de produse petroliere.

Lupta fa╚Ť─â de invazia plasticului: punga biodegradabil─â care se dizolv─â ├«n ap─â

├Än func╚Ťie de condi╚Ťiile solului, se biodegradeaz─â complet ├«n 3 ÔÇô 6 luni, ╚Öi se transform─â ├«n mod natural ├«n dioxid de carbon ╚Öi biomas─â, f─âr─â reziduuri toxice. Partea ╚Öi mai interesant─â este c─â procesul de degradare poate fi gr─âbit prin dizolvarea ├«n ap─â cald─â (video-ul de mai jos arat─â un experiment cu ap─â la temperatura de 80 de grade Celsius), ├«n ap─â rece sau ardere (rezult─â o cantitate foarte mic─â de cenu╚Ö─â).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wxbA4D2f9qY]

Pungile sunt sigure pentru consumul de către insecte și animale, atât terestre, cât și marine. S-ar părea că sunt și gustoase, după cum se vede într-un video realizat de companie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iBe54I3Pajc]

C├ónd sunt dizolvate ├«n ap─â, Avani sus╚Ťine c─â pungile sunt chiar sigure pentru a fi b─âute de oameni.

O astfel de pung─â cost─â cu doi, trei cen╚Ťi mai mult dec├ót o pung─â obi╚Önuit─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â pre╚Ťul este dublu. ├Äns─â co-fondatorul Kevin Kumala crede c─â acesta este un pre╚Ť mic de pl─âtit: ÔÇ×Ce ├«nseamn─â doi cen╚Ťi ├«n plus c├ónd ╚Ötii c─â po╚Ťi s─â aju╚Ťi la reducerea de╚Öeurilor de plastic care ├«n prezent ne ocup─â planeta?ÔÇŁ.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ww_IGmKnerI]

Comentarii

comentarii