Jetrun aduce ├«n Rom├ónia pungi biodegradabile, care pot fi transformate ├«n compost. Cum po╚Ťi comanda

in EcoLIFESTYLE, Poluare 23 November 2017 2,300 Views

BioBag. Iat─â numele unui brand de pungi biodegradabile care este disponibil de ast─âzi ╚Öi pe pia╚Ťa rom├óneasc─â. Pungile vor fi comercializate ├«n Rom├ónia de compania Jetrun, ai c─âror reprezentan╚Ťi dau asigur─âri c─â plasticul folosit nu d─âuneaz─â mediului ├«nconjur─âtor, precum cel oxo-degradabil.

biobag pungi biodegradabile

Gama BioBag este variat─â. Cuprinde cinci tipuri de pungi pentru ├«ntrebuin╚Ť─âri diferite: pentru gunoi menajer, pentru de╚Öeuri vegetale, pentru reziduurile animalelor de companie ╚Öi pentru alimente. Acestora li se adaug─â folia din plastic biodegradabil ╚Öi un co╚Ö de gunoi ventilat, special creat pentru de╚Öeuri alimentare. Produsele pot fi comandate de pe site-ul Jetrun.

Green Report Shop Casa ECO

Plastic cu adev─ârat biodegradabil

Pungile biodegradabile BioBag sunt confec╚Ťionate dintr-un plastic produs de compania italian─â Novamont, din polibutirat ╚Öi amidon ob╚Ťinut din porumb nemodificat genetic. Adrian Moisa, managerul Jetrun, insist─â asupra faptului c─â materialul este ÔÇ×biodegradabil, composabil ├«n condi╚Ťii obi╚Önuite, acas─âÔÇŁ, spre deosebire de pungile oxo-degradabile din comer╚Ť, confec╚Ťionate din ÔÇ×polietilen─â ╚Öi aditivi care se fragmenteaz─â ╚Öi se descompun ├«n instala╚Ťii specializate de compostare, la 80 de grade.ÔÇŁ

Preciz─ârile importatorului vin ├«n contextul dezbaterii din spa╚Ťiul public privind pungile promovate ca biodegradabile. Multe dintre acestea sunt confec╚Ťionate tot din materiale d─âun─âtoare mediului, care au ├«ns─â capacitatea de a se descompune ├«n buc─â╚Ťi mai mici. Ele r─âm├ón ├«ns─â ├«n natur─â, contribuind la poluarea cu micro-plastic. Problema a fost semnalat─â recent de Funda╚Ťia Ellen MacArthur ╚Öi alte 150 de ONG-uri, care cer interzicerea ambalajelor din plastic oxo-degradabil.

Potrivit managerului Jetrun, produsele BioBag sunt ├«ns─â certificate ca ÔÇ×biodegradable ╚Öi complet compostabileÔÇŁ, potrivit standardului european EN 13432, standardului American ASTM D6400 ╚Öi standardului Australian AS 4736. Cu alte cuvinte, resturile alimentare ╚Öi vegetale pot fi transformate ├«n compost, cu tot cu pungile ├«n care au fost aruncate, f─âr─â a fi nevoie de tehnologii industriale.

Cât de scumpe sunt pungile BioBag

Singurul dezavantaj al pungilor BioBag este pre╚Ťul. Potrivit lui Adrian Moisa, produsele sunt de dou─â sau chiar de trei ori mai scumpe dec├ót cele de pe pia╚Ť─â. Pre╚Ťul nu ar trebui s─â fie ├«ns─â un impediment pentru cei cu adev─ârat responsabili, crede Adrian.

Ar trebui introduse nu doar online pentru consumatorii responsabili, ci și de către retailerii responsabili. Legea pungilor interzice doar pungile cu mâner, nu și cele de la fructe legume. Retailerii și-ar putea asuma însă introducerea la raft a unor pungi biodegradabile, chiar dacă sunt mai scumpe.

V─â amintim c─â, ├«n luna octombrie 2017, Guvernul a decis s─â limiteze consumul de pungi sub╚Ťiri de unic─â folosin╚Ť─â, prin modificarea legii 249/2015. Astfel, din 1 iulie 2018, se interizice introducerea pe pia╚Ťa na╚Ťional─â a pungilor cu m├óner confec╚Ťionate din plastic sub╚Ťire (sub 50 de microni) ╚Öi foarte sub╚Ťire (sub 15 microni). Ulerior, din data de 1 ianuarie 2019, se interzice ╚Öi comercializarea acestora.

Comentarii

comentarii