Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au inventat un dispozitiv care produce ╚Öi cur─â╚Ť─â ap─â cu ajutorul luminii solare

in Poluare 15 May 20187 Views

Cercet─âtorii de la Universitatea din Buffalo, SUA, au creat un dispozitiv care folose╚Öte lumina solar─â ╚Öi h├órtie ├«mbibat─â ├«n carbon pentru a produce ╚Öi a cur─â╚Ťa ap─â.

purificator apa

Dispozitivul se bazeaz─â pe o tehnologie simpl─â, ieftin─â, care ar putea fi aplicat─â ├«n regiuni unde apa potabil─â nu este disponibil─â sau ├«n zone afectate de dezastre naturale. Inspira╚Ťi de tehnologia antic─â a distilatorului solar care folose╚Öte lumina solar─â pentru a purifica ap─â, cercet─âtorii au reu╚Öit s─â creeze un dispozitiv ultra-eficient.

Distilatoarele solare clasice folosesc c─âldura soarelui pentru a evapora apa, l─âs├ónd ├«n urm─â sare, bacterii ╚Öi alte impurit─â╚Ťi. Apoi, vaporii de ap─â se r─âcesc ╚Öi revin la un stadiu lichid, fiind apoi colecta╚Ťi ├«ntr-un container. Tehnica are multe avantaje, ├«ns─â nu este 100% eficient─â c├ónd vine vorba de a evapora apa.

├Äns─â noul dispozitiv ajunge la o eficien╚Ť─â de aproape 100% cu ajutorul h├órtiei ├«nmuiate ├«n carbon. ├Än form─â de ÔÇ×VÔÇŁ ├«ntors, baza h├órtiei r─âm├óne ├«n ap─â, absorbind lichidul, ├«n timp ce ├«nveli╚Öul de carbon absoarbe energia solar─â ╚Öi o transform─â ├«n c─âldur─â, forma h├órtiei ├«mpiedic├ónd supra├«nc─âlzirea acesteia. Pentru c─â o mare parte din h├órtie r─âm├óne la temperatura camerei, poate ob╚Ťine c─âldur─â din mediul ├«nconjur─âtor, compens├ónd astfel pentru obi╚Önuitele pierderi de energie solar─â care se ├«nt├ómpl─â ├«n timpul vaporiz─ârii.

Green Report Shop Transport ECO

Cercet─âtorii au testat dispozitivul ├«n laborator, utiliz├ónd un simulator solar, ╚Öi au ob╚Ťinut echivalentul a 2.2 litri de ap─â pe or─â pentru fiecare metru p─âtrat de spa╚Ťiu luminat de soare, mai mult dec├ót limita teoretic─â de 1.68 litri disponibil─â pentru acelea╚Öi condi╚Ťii. Cu un distilator de dimensiunile unui mini-frigider, cercet─âtorii estimeaz─â c─â ar putea ob╚Ťine 10-20 litri de ap─â curat─â ├«n fiecare zi.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au explicat c─â prioritatea lor pentru design este simplitatea ╚Öi accesibilitatea.

ÔÇ×Multe grupuri care lucreaz─â la tehnologii solare de evaporare ├«ncearc─â s─â dezvolte materiale avansate, cum ar fi nanomateriale plasmonice metalice ╚Öi bazate pe carbon. Noi ne-am concentrat pe folosirea unor materiale foarte ieftine ╚Öi tot am reu╚Öit s─â atingem o performan╚Ť─â record.ÔÇŁ, a explicat Qiaoqiang Gan, cercet─âtor prinicpal ╚Öi profesor la Universitatea din Buffalo.

Cercet─âtorii au lansat un startup, numit Sunny Clean Water, pentru a oferi noua inven╚Ťie oamenilor care au nevoie de ea. Compania integreaz─â sistemul de evaporare ├«ntr-un prototip de purificator de ap─â care este alimentat de energia solar─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii