Putin promite emisii ale Rusiei mai mici decât UE

in Poluare 22 April 2021 46 Views

Pre╚Öedintele Vladimir Putin a anun╚Ťat ├«nainte de summitul organizat de Joe Biden c─â vrea ca emisiile nete de gaze cu efect de ser─â ale Rusiei s─â fie mai mici dec├ót ale Uniunii Europene ├«n urm─âtorii 30 de ani.

Moscova, Rusia. Foto: Unsplash

Rusia este al patrulea emi╚Ť─âtor din lume de emisii de gaze cu efect de ser─â. Emisiile sale sunt c├ót jum─âtate din cele ale celor 27 de ╚Ť─âri din Uniunea European─â, care ├«mpreun─â au o popula╚Ťie de trei ori mai mare dec├ót a Rusiei.

ÔÇ×├Än urm─âtorii 30 de ani, emisiile de gaze cu efect de ser─â ale Rusiei trebuie s─â fie mai mici dec├ót ale Uniunii EuropeneÔÇŁ, a anun╚Ťat Putin ├«n discursul s─âu anual. ÔÇ×Este o ╚Ťint─â dificil─â, ╚Ťin├ónd cont de dimensiunea ╚Ť─ârii, de geografie, climat ╚Öi structura economic─â. Totu╚Öi, sunt foarte sigur c─â acest obiectiv, calcul├ónd poten╚Ťialul nostru ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi tehnologic, este realizabil.ÔÇŁ

P├ón─â acum, obiectivele Rusiei din acest punct de vedere au fost modeste. Economia ╚Ť─ârii se bazeaz─â ├«ntr-o mare parte pe exporturile de petrol, gaze ╚Öi resurse minerale.

ÔÇ×Rusia ar fi mai bine preg─âtit─â pentru tranzi╚Ťia energetic─â dac─â ar construi infrastructur─â verde folosind veniturile din petrol ╚Öi gaze. Totu╚Öi, proiectele verzi sunt ├«nc─â percepute ├«n Rusia cu mare scepticismÔÇŁ, a spus Dmitry Marinchenko, de la agen╚Ťia de rating Fitch.

Acesta a adăugat că Rusia încă își dorește să profite de vastele rezerve de petrol în următorul deceniu, lansând proiecte masive.

Liderul rus, care a pus de multe ori sub semnul ├«ntreb─ârii dac─â activitatea uman─â este unul dintre factorii declan╚Öatori ai ├«nc─âlzirii globale, s-a numit ├«n ultima vreme un ap─âr─âtor al mediului. Recent a atras aten╚Ťia c─â Rusia se ├«nc─âlze╚Öte de 2.5 ori mai repede dec├ót restul lumii ╚Öi c─â va fi un dezastru dac─â permafrostul se va topi ├«n zonele din nord.

Uniunea European─â a ajuns ieri la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de ser─â cu cel pu╚Ťin 55% p├ón─â ├«n 2030, dep─â╚Öind obiectivul anterior de 40% fa╚Ť─â de nivelurile din 1990. Greenpeace a declarat c─â reducerea ar trebui s─â fie de 65%.

Comentarii

comentarii