Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Putin promite emisii ale Rusiei mai mici decât UE

Președintele Vladimir Putin a anunțat înainte de summitul organizat de Joe Biden că vrea ca emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Rusiei să fie mai mici decât ale Uniunii Europene în următorii 30 de ani.

Moscova, Rusia. Foto: Unsplash

Rusia este al patrulea emițător din lume de emisii de gaze cu efect de seră. Emisiile sale sunt cât jumătate din cele ale celor 27 de țări din Uniunea Europeană, care împreună au o populație de trei ori mai mare decât a Rusiei.

„În următorii 30 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră ale Rusiei trebuie să fie mai mici decât ale Uniunii Europene”, a anunțat Putin în discursul său anual. „Este o țintă dificilă, ținând cont de dimensiunea țării, de geografie, climat și structura economică. Totuși, sunt foarte sigur că acest obiectiv, calculând potențialul nostru științific și tehnologic, este realizabil.”

Până acum, obiectivele Rusiei din acest punct de vedere au fost modeste. Economia țării se bazează într-o mare parte pe exporturile de petrol, gaze și resurse minerale.

„Rusia ar fi mai bine pregătită pentru tranziția energetică dacă ar construi infrastructură verde folosind veniturile din petrol și gaze. Totuși, proiectele verzi sunt încă percepute în Rusia cu mare scepticism”, a spus Dmitry Marinchenko, de la agenția de rating Fitch.

Acesta a adăugat că Rusia încă își dorește să profite de vastele rezerve de petrol în următorul deceniu, lansând proiecte masive.

Liderul rus, care a pus de multe ori sub semnul întrebării dacă activitatea umană este unul dintre factorii declanșatori ai încălzirii globale, s-a numit în ultima vreme un apărător al mediului. Recent a atras atenția că Rusia se încălzește de 2.5 ori mai repede decât restul lumii și că va fi un dezastru dacă permafrostul se va topi în zonele din nord.

Uniunea Europeană a ajuns ieri la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, depășind obiectivul anterior de 40% față de nivelurile din 1990. Greenpeace a declarat că reducerea ar trebui să fie de 65%.

spot_img

Ultimele știri