PUZ-uri suspendate în București. Nicușor Dan: Orașul are nevoie de dezvoltare sustenabilă

in Legislatie 27 February 2021 87 Views

Propunerea primarului Capitalei, Nicușor Dan, de a suspenda pentru un an Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 a fost aprobată de Consiliul General. PUZ-urile ar fi permis transformarea a zeci de hectare de spațiu verde în zone construibile.  

„Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o Capitală sufocată de poluare, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General. Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum este metroul de suprafaţă, cum este salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună-credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori, că oraşul are nevoie de dezvoltare, dar că această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi, mai ales, trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese”, a declarat Nicușor Dan la sfârșitul ședinței.

Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.

PUZ-urile prevedeau transformarea a zeci de hectare din sectoarele 2, 3, 4, 5, și 6 în zone construibile.

„Situația construcțiilor de pe malul Peninsulei Tei prezintă o triplă încălcare a legii. În primul rând, aceste construcții sunt edificate foarte aproape de malul apei, în interiorul zonei de inundabilitate, unde art. 49 din Legea apelor nr. 107/1996 interzice realizarea construcțiilor de tipul locuințelor”, se arată în documentul referitor la PUZ-ul pentru sectorul 2.

Celelalte două încălcări ale legii sunt ocuparea domeniului public și aprobarea de documentații de urbanism pentru construcții fără autorizația de construcție.

Citește aici fragmente din PUZ-urile fiecărui sector.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii