Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Cluj: Inca un pas spre cele 35 de milioane de euro pentru deseuri

Proiectul de gestionare a deseurilor in judetul Cluj va putea fi inaintat spre Comisia Europeana pentru obtinerea finantarii nerambursabile, de 35 de milioane de euro.

Consultantul Ministerului Mediului pe acest proiect, consortiul Kocks Consult GmbH/Enviroplan /Epem/Romair Consulting, a finalizat atat Master Planul pentru realizarea depozitului regional pe suprafata de la Pata Rat, cat si studiul de fezabilitate privind coordonatele acestei investitii.

Studiul de Fezabilitate privind realizarea centrului de depozitare a deseurilor pe terenul pus la dispozitie de comuna Feleacu, in zona Pata Rat, a ajuns pe masa Ministerului Mediului. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, a apreciat ca din acest moment ar trebui ca investitia sa demareze.

“Consultantul Ministerului Mediului a predat inca de vineri Studiul de Fezabilitate ce priveste realizarea centrului regional de deseuri la Cluj. Dupa ce va fi aprobata documentatia de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Mediului, va fi inaintata spre Comisia Europeana pentru obtinerea finantarii”, a precizat Bica.

Intre timp, administratia judeteana are obligatia de a aproba Master Planul pentru locatia vizata de acest proiect. “Master Planul a fost elaborat, de asemenea, de consultantul Ministerului Mediului, consortiul Kocks Consult GmbH/Enviroplan /Epem/Romair Consulting si urmeaza ca in sedinta de astazi sa-l aprobam. Este vizata suprafata de 11 hectare din zona Pata Rat, teren pe care l-am obtinut de la administratia Feleacu. in aceste conditii, avand in vedere ca au fost respectate toate termenele, avem certitudinea ca vom fi in masura si noi deschidem la timp prima celula de depozitare, astfel incat din 16 iulie 2010, cand avem termen de inchidere a vechilor depozite, sa putem depozita deseurile in noua locatie”, explica Radu Bica.

Valoarea totala a Proiectului “Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Cluj” este de 42,7 milioane de euro, din care 35 de milioane de Euro provin din finantari europene. Restul sumei va fi sustinuta de Ministerul Mediului si Consiliul Judetean Cluj.

Conform Hotararii guvernamentale privind normele de depozitare a deseurilor, se va sista activitatea depozitelor neconforme pe rampele Pata Rat si Cetan Dej pana la data de 16 iulie 2010, iar in depozitele de la Gherla, Campia Turzii, Huedin, Turda, pana la data de 16 iulie 2012.

spot_img

Ultimele știri