Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Cluj: Proiect de 42 de milioane de euro, blocat in hatisul birocratic

2010 risca sa prinda Clujul tot fara bani pentru proiectul de gestionare a deseurilor. Consiliul Judetean incearca sa forteze mana consultantului Ministerului Mediului.

Agentia Regionala de Mediu a avertizat ca, fara acordul de mediu, proiectul de gestionare a deseurilor nu are cum sa primeasca finantare europeana. Procedura obtinerii avizului de la aceasta institutie, conform legislatiei in vigoare, impune 90 de zile pentru procesarea studiului de impact asupra mediului. in cazul in care documentatia nu ajunge, in luna septembrie, pe masa Agentiei de Mediu Cluj, sunt slabe sanse ca avizul sa mai fie emis in acest an. Totul depinde de consultantul Ministerului Mediului, angajat pentru derularea acestui proiect.

Clujul ramane, de anul viitor, fara groapa de depozitare a gunoiului de la Pata Rat, dar inca nu are garantia obtinerii fondurilor europene care sa permita inlocuirea ei. Desi Consiliul Judetean (CJ) a reusit sa obtina terenul potrivit pentru aceasta investitie, procedura privind accesarea fondurilor europene pentru realizarea noului centru de depozitare a deseurilor este extrem de anevoioasa. Reprezentantii CJ admit ca ar face mai mult daca ar putea, insa nu pot decat sa stea si sa astepte ca societatile care ofera consultanta Ministerului Mediului sa-si faca treaba pentru care au fost angajate.

E vorba despre consortiul Kocks Consult GmbH – Enviroplan – Epem – Romair Consulting, care, conform contractului incheiat cu ministerul, se ocupa cu derularea acestui proiect in vederea obtinerii finantarii europene in mai multe judete din tara. “Tot ce am avut noi de facut, am facut. Am obtinut terenul, am realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si l-am depus deja la Agentia de Mediu pentru a obtine acordul necesar realizarii acestei investitii”, a explicat vicepresedintele CJ Radu Bica.

Consultantul Ministerului Mediului avea sarcina de a verifica amplasamentul propus de autoritatile judetene, de a intocmi studiul de fezabilitate pentru investitia in sine si un master-plan. De asemenea, procedura presupune elaborarea unui studiu de impact asupra mediului. Cu destul de mare intarziere, consortiul Kocks Consult GmbH – Enviroplan – Epem – Romair Consulting a reusit sa finalizeze studiul de fezabilitate, precum si master-planul proiectului de deseuri de la Cluj.

in ultima sedinta a CJ, consilierul PSD Liviu Medrea, care este si sef al Agentiei Regionale de Mediu Cluj, a atentionat ca ceea ce a indeplinit consultantul Ministerului Mediului nu este suficient pentru obtinerea banilor europeni. “Documentatia nu va putea fi inaintata pentru obtinerea fondurilor fara acordul pe studiul de impact asupra mediului”, a spus Medrea.

Iar mai grav este ca legislatia nu face decat sa ingreuneze si mai mult situatia Clujului. Conform procedurii, astfel de studii pot obtine avizul in termen de 75-90 de zile, nici o zi mai repede.

“Sunt niste pasi pe care nu avem cum sa-i sarim, de aceea va avertizez ca e necesar ca studiul de impact sa ajunga cat mai curand pe masa noastra”, explica Medrea. in replica, vicepresedintele CJ, Radu Bica, i-a convocat ieri atat pe reprezentantii consultantului Ministerului Mediului, cat si pe cei ai Agentiei de Mediu si ai Apelor Romane.

“Scopul intalnirii a fost de a grabi consultantul sa predea studiul de impact pana in septembrie. Dar, pentru ca au fost sesizate si alte inadvertente in master-planul finalizat, a fost necesar sa discutam modificarile care se impun”, a spus Bica. Din partea consultantului, la intalnire a participat reprezentantul Romair, Alexandru Bai. Potrivit contractului cu Ministerul Mediului, termenul pentru predarea studiului de impact asupra mediului este 30 septembrie. Bai s-a angajat totusi sa scurteze termenul cu doua – trei saptamani.

“Am obtinut promisiunea ca vor finaliza studiul de impact in prima saptamana din luna septembrie. Asta ar insemna ca avizul de mediu sa fie emis pe la finele lunii noiembrie”, a spus vicepresedintele Radu Bica. El a adaugat ca mai spera totusi ca solicitarea pentru obtinerea finantarii sa fie depusa in decembrie, astfel incat de anul viitor sa poata fi demarate licitatiile necesare pentru realizarea investitiei.

Valoarea totala a proiectului “Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Cluj” este de 42,7 milioane de euro, din care 35 de milioane de euro provin din finantari europene. Restul sumei va fi sustinut de Ministerul Mediului si CJ Cluj. Investitia se va realiza pe un teren de 11 hectare din zona Pata Rat. Ar urma sa se faca un centru de depozitare si patru rampe de transfer, in Cluj-Napoca, in Campia Turzii, Gherla si Huedin.

spot_img

Ultimele știri