“Rabla” pentru ma╚Öini electrice merge cu fr├óna tras─â

in Transport 3 November 2016 68 Views

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante ╚Öi eficiente din punct de vedere energetic, mai cunoscut sub numele de “Rabla Plus”, nu a reu╚Öit s─â atrag─â aten╚Ťia cump─âr─âtorilor fie ei persoane fizice sau persoane juridice. De╚Öi programul prevede un ajutor substan╚Ťial, de p├ón─â la 6000 de euro, pentru cei care vor s─â cumpere un automobil electric, poten╚Ťialii clien╚Ťi se pare c─â au preferat varianta clasic─â a programului sau s─â-╚Öi cumpere ma╚Öini electrice ├«n afara programului.

rabla plus

├Än cadrul┬áProgramului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante ╚Öi eficiente din punct de vedere energetic 2016, au fost achizi╚Ťionate 5 autovehicule electrice de c─âtre persoanele juridice ├«nscrise ├«n program”, a declarat, pentru Green Report, pre╚Öedintele Administra╚Ťiei Fondului de Mediu, Mihai Moia.

├Än compara╚Ťie, p├ón─â la data de 1 noiembrie 2016, prin programul Rabla Clasic au fost achizi╚Ťionate 18.069 de autovehicule noi, 17.583 de c─âtre persoanele fizice ╚Öi 486 de c─âtre persoanele juridice.

├Än afara “Rabla Plus”, pia╚Ťa ma╚Öinilor electrice se afl─â ├«n plin─â cre╚Ötere

Potrivit datelor Asocia╚Ťiei Produc─âtorilor ╚Öi Importatorilor de Automobile (APIA), ├«n perioada ianuarie – septembrie 2016, num─ârul ma╚Öinilor electrice achizi╚Ťionate a ajuns la 615 unit─â╚Ťi, ├«n cre╚Ötere cu aproape 130% fa╚Ť─â de perioada similar─â a anului trecut.

├Än topul celor mai comercializate m─ârci auto electrice 100%, din ianuarie p├ón─â ├«n septembrie, primul loc este ocupat de BMW ( 35 unit─â╚Ťi), urmat─â de Volkswagen (10 unit─â╚Ťi), Mercedes-Benz ╚Öi Volvo (c├óte 9), Mitsubishi (6), Renault (3) ╚Öi Porsche (2).

Programul este ├«nc─â ├«n derulare. Pot s─â v─â spun c─â pe partea de ma╚Öini electrice ╚Öi hibride nu am detectat al popula╚Ťie un interes foarte mare, ╚Öi ├«ntr-un fel este ╚Öi explicabil. Nu exist─â, ├«nc─â, o buna infrastructur─â bun─â de alimentare, apoi pre╚Ťul de achizi╚Ťie ├«nc─â este destul de ridicat, ├«n ciuda faptului c─â noi am dat o subven╚Ťie foarte generoas─â”, a declarat ministrul Mediului, Cristian Pa╚Öca Palmer, la conferin╚Ťa de deschidere a Salonului Auto Bucure╚Öti.

Aceasta a ad─âgat c─â bugetul programului trebuie s─â fie angajat p├ón─â la finalul anului ╚Öi sper─â ca cei care vor prelua guvernarea s─â continue programul ├«n forma actual─â sau una ├«mbun─ât─â╚Ťit─â.

Conform datelor AFM, suma alocat─â finan╚Ť─ârii programului “Rabla Plus”┬áeste de┬á5 milioane de lei, din care 2 milioane pentru persoane juridice ╚Öi 3 milioane pentru persoane fizice.

Prin programul┬áRabla Plus rom├ónii care vor s─â aleag─â o ma╚Öin─â care nu polueaz─â beneficiaz─â din partea AFM de dou─â tipuri de eco-tichete:┬áun eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizi╚Ťionarea unui autoturism nou electric-hibrid;┬áun eco-tichet de 20.000 de lei pentru ma╚Öinile noi 100% electrice.

├Än situa╚Ťia ├«n care un cet─â╚Ťean de╚Ťine o ma╚Öin─â veche pentru casat ╚Öi dore╚Öte s─â achizi╚Ťioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, at├ót prima de casare de 6.500 de lei c├ót ╚Öi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Comentarii

comentarii