Ministrul Mediului: Programul Rabla Plus, suplimentat cu 60 de milioane de lei

in Transport 28 August 2020 78 Views

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anun╚Ťat c─â bugetul Programului Rabla Plus va fi suplimentat cu 60 de milioane de lei, p├ón─â la limita de 200 de milioane de lei ├«n 2020. Conform noului plafon, rom├ónii vor putea cump─âra aproximativ 4.000 de ma┼čini electrice.

Cum și unde pot fi încărcate mașinile electrice în România

ÔÇ×Am dispus demararea procedurilor pentru suplimentarea bugetului Administra┼úiei Fondului pentru Mediu pentru programul Rabla Plus cu 60 de milioane de lei. Astfel, pentru anul 2020 bugetul programului va ajunge la 200 de milioane de lei. Ceea ce vom face cu aceast─â majorare e c─â vom oferi rom├ónilor posibilitatea s─â-┼či achizi┼úioneze un num─âr aproape istoric, record, de ma┼čini electrice. ├Än 2020 am putea ajunge la 4.000 de ma┼čini electrice, evident mai mult dec├ót s-au achizi┼úionat ├«n to┼úi cei 4 ani de c├ónd func┼úioneaz─â programul Rabla Plus ├«n Rom├ónia. Dac─â ├«n ultimii patru ani s-au achizi┼úionat 3.000 de ma┼čini electrice sau hibrid ├«n ┼úara noastr─â prin Programul Rabla Plus, numai ├«n 2020 Guvernul Rom├óniei sprijin─â achizi┼úionarea a 4.000 de ma┼čini electriceÔÇŁ, a ar─âtat Costel Alexe ├«ntr-o postare video pe Facebook.

Anul acesta, Rabla Plus a demarat cu cel mai mare buget de c├ónd exist─â programul, 140 de milioane de lei, cu 45% mai mult dec├ót ├«n 2019, c├ónd bugetul a fost de 95 milioane de lei. Ministrul a afirmat c─â, pentru prima dat─â ├«n istoria programului Rabla Plus, ├«ntregul buget pentru persoanele fizice care ├«┼či doresc s─â ├«┼či achizi┼úioneze ma┼čini electrice a fost epuizat.

ÔÇ×Pentru a veni ├«n sprijinul rom├ónilor, am p─âstrat cea mai mare prim─â pentru achizi┼úionarea unei ma┼čini electrice din Europa, circa 10.000 de euro. Bugetul pe care ├«l avem la dispozi┼úie ne permite pentru 2020 s─â oferim circa 3.000 de vouchere pentru rom├óni care ├«┼či doresc un mijloc de transport prietenos cu mediul, electric ┼či evident, care s─â polueze foarte pu┼úin. La aceast─â dat─â avem deja pentru persoanele fizice un num─âr de rezerv─âri aproape dublu fa┼ú─â de anul trecut de ma┼čini ecologice achizi┼úionate prin Administra┼úia Fondului de MediuÔÇŁ, a mai transmis Alexe.

Declara╚Ťie de pres─â cu privire la importan╚Ťa implement─ârii sistemului garan╚Ťie-depozit

Declara╚Ťie de pres─â cu privire la suplimentarea programului Rabla Plus

Geplaatst door Costel Alexe op Donderdag 27 augustus 2020

Ministrul Mediului a subliniat c─â vor fi sprijinite, de asemenea, investi┼úiile ├«n infrastructura verde, sta┼úiile de ├«nc─ârcare, deoarece ÔÇ×vom ajunge la un apetit ridicat din partea rom├ónilor abia atunci c├ónd vom putea avea sta┼úii de ├«nc─ârcare indiferent de unde p├ón─â unde circul─âm, fie c─â vorbim de la Suceava la Giurgiu, de la Constan┼úa la AradÔÇŁ.

Ministerul Mediului, Apelor ┼či P─âdurilor, a anun┼úat pe 18 iunie, c─â aproape jum─âtate din eco-tichetele alocate programului Rabla Plus au fost rezervate, iar 90% dintre cei care au accesat aceast─â facilitate au ales o ma┼čin─â 100% electric─â.

Conform datelor centralizate, ├«n acest an, rezerv─ârile eco-tichetelor puse la dispozi┼úie prin Rabla Plus au atins cifra de 1.225 de ma┼čini, ├«n mai pu┼úin de trei luni de la startul programului. ├Än perioada similar─â a anului trecut, au fost rezervate pu┼úin peste o mie de autovehicule.

Pentru 2020, ministerul de resort, prin Administra┼úia Fondului pentru Mediu (AFM), a pus la dispozi┼úia cet─â┼úenilor ┼či firmelor din Rom├ónia cel mai mare buget din istoria programului Rabla Plus, respectiv 140 de milioane de lei, cu circa 45 de milioane mai mult dec├ót ├«n 2019. Bugetul permite punerea pe ┼čoselele Rom├óniei p├ón─â la 3.000 de ma┼čini electrice ┼či hibride, c├ót s-a pus, ├«n total, ├«n toate cele patru edi┼úii ale programului din anii anteriori.

Citește și:
1.335 de autovehicule ecologice, finan╚Ťate prin ÔÇ×Rabla Plus 2020ÔÇŁ
Aproape 50% din eco-tichetele Rabla PLUS au fost rezervate deja de români

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii