Ministrul Mediului: ÔÇ×rom├ónii vor putea accesa programele Rabla ╚Öi Rabla Plus ├«n jurul datei de 10 maiÔÇŁ

in Legislatie, Revista presei 10 April 2017 329 Views

Ministrul Mediului, Gra╚Ťiela Gavrilescu, a declarat ast─âzi, la Antena 3, c─â ├«nscrierile pentru programele Rabla ╚Öi Rabla Plus vor ├«ncepe ├«n jurul datei de 10 mai, informeaz─â Agerpres. Ghidul de finan╚Ťare pentru cele dou─â programe fost publicat pe site-ul ministerului ╚Öi┬áse afl─â ├«n dezbatere public─â.

Programul Rabla ╚Öi Rabla Plus (destinat achizi╚Ťiei de automobile electrice) este de derulat de Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu din subordinea ministerului de resort.

Potrivit ministrului, rom├ónii care de╚Ťin ma╚Öini mai vechi de zece ani vor putea s─â acceseze programele Rabla ╚Öi Rabla Plus ├«n jurul datei de 10 mai.┬áMinistrul Mediului a mai spus c─â, dup─â dezbaterea public─â a Ghidului de finan╚Ťare pentru cele dou─â programe, care a fost postat pe site-ul ministerului, trebuie s─â se realizeze validarea produc─âtorilor.

ÔÇ×Ministerul Mediului are, acum, postat pe site Ghidul de finan╚Ťare pentru cele dou─â programe, ghid care este ├«n dezbatere. ╚śi pentru c─â urm─ârim ca pa╚Öii s─â fie foarte repede f─âcu╚Ťi, astfel ├«nc├ót Ordinul de ministru s─â poat─â fi publicat ├«n Monitorul Oficial imediat dup─â dezbaterea public─â ╚Öi, pe urm─â, imediat, s─â trecem la validarea produc─âtorilor, o s─â spun tuturor rom├ónilor c─â prelu─âm, pe c├ót este posibil, toate observa╚Ťiile care ne sunt f─âcute prin Facebook, pe alte mijloace de comunicare ÔÇö mailuri sau chiar pe faxul ministeruluiÔÇŁ

De asemenea, Ministrul a mai men╚Ťionat c─â cet─â╚Ťenii sau persoanele juridice care doresc s─â-╚Öi achizi╚Ťioneze o ma╚Öin─â electric─â, prin programul Rabla Plus, beneficiaz─â de o prim─â de 10.000 de euro ╚Öi de 6.500 de lei, prim─â de casare. De asemenea, Gavrilescu a mai spus c─â bugetul alocat pentru programul Rabla 2017 este de 180 de milioane de lei. La fel ca ├«n 2016, prima de casare r─âm├óne 6.500 de lei.

”Ministerul Mediului pune la b─âtaie, pentru Programul ‘Rabla’, 180 de milioane de lei. Fiecare cet─â╚Ťean sau fiecare companie care are o ma╚Öin─â mai veche de 10 ani poate s─â primeasc─â o prim─â de casare de 6.500 de lei, la care se poate ad─âuga un ecobonus de 1.000 de lei, pentru ma╚Öinile care au emisii p├ón─â ├«n 98 de grame CO2 ╚Öi ├«nc─â un ecobonus de 1.500 de lei pentru ma╚Öinile hibridÔÇŁ

├Än plus, Gra╚Ťiela Gavrilescu a mai spus c─â Ministerul Mediului mai finan╚Ťeaz─â ╚Öi un program pentru sta╚Ťii de ├«nc─ârcare, destinate automobilelor electrice.

ÔÇŁProgramul Rabla Plus este, ├«ntr-adev─âr, pu╚Ťin diferit ├«n ceea ce prive╚Öte Ghidul de finan╚Ťare, ╚Ťin├ónd cont c─â suma este, din c├óte cunosc, aproape cea mai mare din Europa pentru motoarele electrice. Dorim s─â sc─âp─âm de poluarea din marile ora╚Öe ╚Öi c├ót de mul╚Ťi rom├óni s─â poat─â s─â acceseze acest program. ├Än paralel, Ministerul Mediului finan╚Ťeaz─â tot prin programul de la Administra╚Ťia Fondului de Mediu ╚Öi re╚Ťelele prin care putem s─â ne aliment─âm. Cred c─â ora╚Öul pilot care o s─â beneficieze de o astfel de re╚Ťea va fi chiar Capitala, pentru c─â ├«n felul acesta d─âm ╚Öi un exemplu. Avem o Capital─â minunat─â, dar care trebuie s─â scape de poluare ╚Öi lucrul acesta este extrem de important”

Înscrierile pentru Rabla 2017 ar putea începe pe 24 aprilie, pentru Rabla Plus pe 2 mai

Comentarii

comentarii