Radia╚Ťiile electromagnetice de la Wi-Fi, relee de telefonie mobil─â ╚Öi linii electrice afecteaz─â via╚Ťa s─âlbatic─â

in Poluare 9 August 2018 289 Views

Mamiferele, p─âs─ârile, insectele ╚Öi plantele sunt afectate de radia╚Ťiile electromagnetice de la tehnologii wireless, relee de telefonie mobil─â, linii electrice, emi╚Ť─âtoare radio ╚Öi TV, conform unei noi analize.

Cercet─âtorii au analizat 97 de studii ├«n cadrul proiectului EKLIPSE, finan╚Ťat de Uniunea European─â. Conform oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â, mamiferele au un sim╚Ť magnetic care este afectat de c├ómpurile electromagnetice de radiofrecven╚Ť─â. P─âs─ârile sunt printre cele mai vulnerabile specii, fiind afectate chiar ╚Öi de c├ómpuri magnetice slabe, care deregleaz─â capacitatea lor de a se orienta ├«n spa╚Ťiu.

Exist─â dovezi c─â nu numai p─âs─ârile folosesc acest sim╚Ť, ci ╚Öi mamifere ca vulpile ╚Öi c─âprioarele, sau invertebrate ca r├ómele, molu╚Ötele ╚Öi mu╚Ötele de o╚Ťet.

Conform raportului, radia╚Ťiile electromagnetice pot afecta ╚Öi metabolismul plantelor, cauz├ónd schimb─âri semnificative care au fost observate la nivel celular ╚Öi molecular. De exemplu, chiar ╚Öi o expunere redus─â la radia╚Ťii electromagnetice cauzeaz─â schimb─âri genetice la ro╚Öii.

Autorii raportului atrag aten╚Ťia c─â este nevoie de studii am─ânun╚Ťite cu privire la efectele radia╚Ťiei electromagnetice asupra vie╚Ťii s─âlbatice ╚Öi a s─ân─ât─â╚Ťii umane.

Un apel recent c─âtre Na╚Ťiunile Unite, semnat de mai mult de 200 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â din 41 de ╚Ť─âri, a cerut evaluarea impactului c├ómpurilor electromagnetice asupra s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi a mediului ╚Öi recunoa╚Öterea c─â expunerea la aceste radia╚Ťii este o problem─â tot mai mare care necesit─â un r─âspuns imediat. Expunerea la unde electromagnetice este asociat─â cu cancer ╚Öi modific─âri ├«n structura ADN-ului.

ÔÇ×Biologii ╚Öi oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â nu sunt auzi╚Ťi ├«n comitetele care stabilesc standarde de siguran╚Ť─â. Faptele biologice sunt ignorate ╚Öi ca rezultat, limitele de siguran╚Ť─â sunt mult prea ridicate.ÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un video Martin Blank, de la Departamentul de Fiziologie ╚Öi Biofizic─â Celular─â ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Columbia ╚Öi semnatar al apelului.

ÔÇ×Telefoanele mobile, tabletele, Wi-Fi, etc. S─â spunem deschis, ele sunt d─âun─âtoare pentru celulele vii din corpurile noastre ╚Öi omoar─â mul╚Ťi dintre noi prematur. Cre╚Öterea expunerii la radia╚Ťia electromagnetic─â este o problem─â global─â.ÔÇŁ

libris.ro

Organiza╚Ťia britanic─â Buglife, care a propus analiza, a avertizat c─â nu exist─â suficiente date pentru a stabili limite ale polu─ârii cu radia╚Ťii electromagnetice. Grupul a cerut ca transmi╚Ť─âtoarele 5G s─â nu fie plasate l├óng─â l─âmpi stradale, care atrag insecte nocturne, sau ├«n aproprierea habitatelor naturale. Matt Shardlow, director Buglife, a explicat c─â 5G ar putea avea un impact semnificativ asupra vie╚Ťii s─âlbatice.

ÔÇ×Aplic─âm limite pentru toate tipurile de poluare pentru a proteja viabilitatea mediului, dar p├ón─â acum, chiar ╚Öi ├«n Europa, limite sigure ale radia╚Ťiilor electromagnetice nu au fost stabilite sau aplicate.ÔÇŁ

Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Cercetare ├«n Domeniul Cancerului a clasificat undele electromagnetice radio ca posibil cancerigene pentru om, ├«ns─â Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii nu recunoa╚Öte existen╚Ťa unor efecte negative asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii