Raport CE: Energia eoliană este cea mai ieftină

in Aer, Energie 15 October 2014 778 Views

Ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie din UE, în 2012, a fost de 14%

Compania de consultanță Ecofys a realizat, la cererea Comisiei Europene, un raport din care reiese că vântul este cea mai ieftină sursă de energie. Costul de producere a unui MW pe oră se ridică la doar 133 dolari, în vreme ce energia din cărbune costă 295 dolari pe oră, scrie The Guardian.

În ciuda subvenționării, tehnologiile pentru cărbune și energie nucleară sunt încă dependente de banii publici. Diferența este însă că, în cazul energiei solare, costurile continuă să scadă. Dacă luăm în considerare toate costurile suportate de societate, raportul demonstrează că susținerea combustibililor fosili și a energiei nucleare este mult mai scump decât energia solară”, a spus Justin Wilkes, CEO al European Wind Energy Association (EWEA).

Ponderea energiei
regenerabile în UE a depășit 14%

Ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie din Uniunea Europeană în anul 2012 a fost de 14%, potrivit unui raport al Eurostat, apărut în luna mai a.c., comparativ cu 8,3%, cât se înregistra în 2004, anul în care a început contabilizarea acestora. De asemenea, potrivit aceleiași surse, Bulgaria, Estonia și Suedia și-au atins deja țintele asumate pentru 2020.

Încă din 2004, ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, în consumul total, a crescut în fiecare stat membru al Uniunii Europene.

România, peste media europeană

Potrivit sursei citate, aproape 23% din consumul de energie al României provine din resurse regenerabile fiind mult peste media Uniunii Europene (UE) de 14%.

Astfel, în perioada 2004 – 2012, procentul de energie consumată în România și care provine din energie regenerabilă a crescut de la 16,8%, la 22,9% din consumul total de energie. România este, astfel, foarte aproape de a-și îndeplini ținta de 24%, asumată în cadrul Stategiei UE pentru anul 2020”, se arată în raport.

România ocupă locul opt în UE în ceea ce privește ponderea consumului de energie din resurse regenerabile în consumul total de energie. Totodată, România este lider regional în ceea ce privește procentul de energie regenerabilă din consumul total de energie.

Comentarii

comentarii