Raport ONU: 5.000 de miliarde de pungi sunt folosite anual la nivel global, aproape 10 milioane pe minut

in Poluare 8 June 2018 30 Views

Aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se consum─â anual ├«n lume ┼či, la fel ca majoritatea de┼čeurilor din plastic, se recicleaz─â ├«ntr-o propor┼úie infim─â, potrivit unui raport al ONU, care men┼úioneaz─â o provocare de amploare descurajant─â.

├Än acest document, care a fost dat publicit─â┼úii mar┼úi de Ziua mondial─â a mediului, ONU aten┼úioneaz─â c─â dac─â vor continua actualele practici de consum ┼či de gestionare a de┼čeurilor, c─âtre orizontul anului 2050 vor exista aproximativ 12 miliarde de tone de de┼čeuri de plastic la gropile de gunoi ┼či ├«n natur─â.

ÔÇŁDimensiunea provoc─ârii este descurajant─â. Din anii 1950, produc┼úia de plastic le-a dep─â┼čit pe aproape toate celelalte materialeÔÇŁ, conform raportului men┼úionat.

Majoritatea acestor de┼čeuri reprezint─â materiale plastice de unic─â folosin┼ú─â, cum ar fi sticle din plastic, capace, ambalaj alimentar, pungi de supermarket, diferite recipiente alimentare, men┼úioneaz─â acela┼či raport. Se estimeaz─â c─â aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se utilizeaz─â ├«n fiecare an ├«n lume, aproape 10 milioane pe minut.

ÔÇŁOceanele noastre sunt utilizate ca gropi de gunoi, provoc├ónd sufocarea vie┼úii marine ┼či transform├ónd unele zone ├«n sup─â de plastic’, trage un semnal de alarm─â ┼čeful ONU pentru mediu Erik Solheim. ÔÇŁ├Än unele ora┼če, de┼čeurile de plastic ├«nfund─â canalizarea, ceea ce provoac─â boli. Consumate de bovine, acestea ajung ├«n lan┼úul alimentarÔÇŁ, avertizeaz─â el.

Mai mult dec├ót at├ót, doar 9% din cele nou─â miliarde de tone de plastic pe care le-a produs vreodat─â lumea a fost reciclat─â ┼či un procent de 12% a fost incinerat. Restul a sf├ór┼čit la gropile de gunoi, ├«n oceane, canalizare, fiiind nevoie de mii de ani pentru descompunerea lor complet─â.┬á├Äntre timp, contamineaz─â solul ╚Öi apa cu particule microplastice, unele dintre ele fiind g─âsite de ONU ├«n sarea de mas─â comercial─â.

Studiile arat─â c─â 90% din apa ├«mbuteliat─â ╚Öi 83% din apa de la robinet con╚Ťine particule de plastic.

ONU salut─â un ├«nceput de con╚Ötientizare a amplorii problemei, men╚Ťion├ónd c─â peste 60 de ╚Ť─âri au adoptat politici de reducere a acestei polu─âri. Dar nu este suficient, potrivit ONU, care pledeaz─â pentru o mai bun─â gestionare a de╚Öeurilor, stimulente pentru a ├«ncuraja consumatorii s─â ├«╚Öi schimbe obiceiurile de consum sau chiar mai mult─â cercetare ├«n materie de materiale alternative.

“Avem urgent nevoie de conducere ╚Öi de interven╚Ťie din partea guvernului pentru a face fa╚Ť─â marelui flux plastic”, se spune ├«n raport.

 

 

Comentarii

comentarii