Raport ONU: peste 50 de na╚Ťiuni iau m─âsuri pentru a reduce poluarea cu plastic

in Poluare 12 June 2018 15 Views

Peste 50 de ╚Ť─âri iau ├«n prezent m─âsuri pentru a reduce poluarea cu plastic, conform unui nou raport ONU.

ONU a publicat cel mai mare raport de p├ón─â acum care evalueaz─â situa╚Ťia global─â a polu─ârii cu plastic, prezent├ónd studii de caz din mai mult de 60 de ╚Ť─âri. Raportul analizeaz─â rela╚Ťiile complexe pe care industria plasticului le are cu economia ╚Öi ofer─â o nou─â abordare a produc╚Ťiei, folosirii ╚Öi gestion─ârii materialelor plastice de unic─â folosin╚Ť─â.

Printre recomand─ârile raportului se num─âr─â m─âsuri specifice pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea gestion─ârii de╚Öeurilor, promovarea alternativelor prietenoase cu mediu, educarea consumatorilor, implementarea strategiilor voluntare de reducere ╚Öi a interdic╚Ťiilor legate de folosirea ╚Öi v├ónzarea plasticelor de unic─â folosin╚Ť─â.

Erik Solheim, director UN Environment, a declarat ├«n prefa╚Ťa raportului c─â problema principal─â nu este plasticul ├«n sine, ci cum ├«l gestion─âm.

ÔÇ×Evaluarea arat─â c─â m─âsurile pot fi lipsite de durere ╚Öi profitabile ÔÇô cu beneficii enorme pentru oameni ╚Öi planet─â care vor ajuta la evitarea costurilor ridicate ale polu─ârii.ÔÇŁ

Conform raportului, una dintre cele mai eficiente strategii pentru reducerea folosirii ├«n exces a materialelor plastice de unic─â folosin╚Ť─â este implementarea interdic╚Ťiilor ╚Öi a taxelor, atunci c├ónd sunt bine pl─ânuite ╚Öi puse ├«n practic─â.

Autorii raportului atrag aten╚Ťia asupra importan╚Ťei cooper─ârii companiilor ╚Öi a actorilor implica╚Ťi din sectorul privat, care ar putea folosi principiile economiei circulare pentru produc╚Ťia ╚Öi consumul plasticului. Raportul ofer─â 10 pa╚Öi universali pentru legislatori care pot fi aplica╚Ťi ├«n comunit─â╚Ťile din ├«ntreaga lume.

Printre m─âsurile luate de na╚Ťiuni se num─âr─â:

India va elimina plasticele de unic─â folosin╚Ť─â p├ón─â ├«n 2022, cu o interdic╚Ťie imediat─â ├«n zonele urbane din Delhi.

Sri Lanka a interzis în 2017 containerele de polistiren.

Irlanda a implementat o tax─â care a dus la sc─âderea consumului de pungi de plastic cu 90%.

Eriteea a interzis ├«n 2005 pungile de plastic. Problemele asociate cu blocarea ╚Ťevilor ╚Öi a canaliz─ârilor din cauza pungilor de plastic au sc─âzut semnificativ.

├Än Rio de Janeiro a fost implementat─â o lege care cere substituirea pungilor din polietilen─â ╚Öi polipropilen─â cu alternative, sau r─âspl─âtirea publicului prin oferirea unui discount dac─â ├«╚Öi aduc propria pung─â, sau r─âspl─âtirea cu produse alimentare la fiecare 50 de pungi de plastic pe care clien╚Ťii le aduc ├«napoi. Cantitatea de pungi de plastic folosite anual a sc─âzut cu 24%.

Fran╚Ťa a interzis ├«n 2017 toate pungile de plastic ├«n afar─â de cele compostabile.

Grecia a impus anul acesta taxe pentru pungile din plastic sub╚Ťire. Aceast─â m─âsur─â a dus la reducerea consumului cu 75%-80% ╚Öi cre╚Öterea v├ónz─ârilor pentru pungile reutilizabile.

Italia a interzis ├«n 2014 pungile din plastic sub╚Ťire ╚Öi a promovat pungile reutilizabile, ├«nregistr├ónd o sc─âdere de peste 55% a consumului de pungi de plastic.

Rom├ónia va interzice de la 1 iulie 2018 introducerea pe pia╚Ť─â a pungilor din plastic sub╚Ťire ╚Öi foarte sub╚Ťire cu m├óner. Comercializarea acestora va fi interzis─â de la 1 ianuarie 2019.

Green Report Shop Transport ECO

Autorii raportului atrag aten╚Ťia c─â politicile implementate au rezultate mixte. ├Än unele na╚Ťiuni, interdic╚Ťiile sau taxele sunt aplicate ├«n mod necorespunz─âtor.

Raportul prezintă și 35 de înlocuitori bio pentru plastic. Printre propuneri se numără o proteină din porumb, spumă făcută cu ajutorul fungilor, iarbă de mare sau frunze de ananas.

├Än cadrul raportului sunt eviden╚Ťiate efectele negative pe care plasticul asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane ╚Öi a mediului, ├«n special asupra oceanelor. Conform statisticilor ONU, p├ón─â ├«n 2050 99% dintre p─âs─ârile marine vor fi ingerat plastic. De╚Öeurile marine afecteaz─â 600 de specii marine, dintre care 15% sunt specii pe cale de dispari╚Ťie. Autorii raportului dau exemplul recipientelor din polistiren, care con╚Ťin substan╚Ťe cancerigene, av├ónd efecte negative asupra sistemului nervos, reproduc─âtor ╚Öi respirator.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii