Raport UE: Unde sunt cele mai curate ape pentru scăldat și unde este România

Austria, Cipru, Malta şi Grecia au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa, potrivit unui raport al Comisiei Europene și al Agenției Europene de Mediu (AEM) privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa.

În cele patru țări, cel puțin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate „excelentă” a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Austria (98,5% din toate zonele), Malta (97,7% din toate zonele) și Grecia (95,7% din toate zonele). Pe ultimul loc se situează Polonia, cu doar 21,6% din zonele pentru scăldat cu o calitate „excelentă” a apei.

Concluziile sunt bazate pe teste ale calității apei efectuate în 22.295 de zone de plajă, râuri și lacuri din Europa în 2019 în cele 28 de state membre ale UE, inclusiv Marea Britania. Aproape toate au îndeplinit cerinţele minime de calitate. În raport sunt incluse și 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania și Elveția, state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

Rezultatele specifice au arătat doar scăderi minore ale locurilor care îndeplinesc cele mai înalte standarde „excelente” și cerințele de calitate „suficiente” minime prevăzute în Directiva UE privind apa pentru scăldat. Situ-rile de apă de baie de calitate „excelentă” din toată Europa s-au situat la 85%. Cei care au înregistrat calificativul minim „suficient” s-au situat la 95%.

Raportul a constatat, de asemenea, că calitatea locurilor de înot de pe coastă este mai bună decât cele situate în interior.

Numărul total de locuri „slabe” a fost de 1,3% din toate situ-rile monitorizate în Europa anul trecut. Această cifră nu a fluctuat prea mult din 2013, când cifra a fost de 2%, reflectând îmbunătățirile pe termen lung ale calității apei de baie în Europa.

Raportul Agenției Europene de Mediu (AEM) și al Comisiei Europene confirmă că, în ultimii 40 de ani, plajele și locurile de practicare a înotului din întreaga Europă înregistrează o tendință pozitivă, cu ape din ce în ce mai curate.

„Calitatea apei de scăldat a Europei s-a îmbunătățit mult în ultimii 40 de ani, când a fost introdusă Directiva UE privind apa de îmbăiat. Monitorizarea și gestionarea eficientă introduse de directivă, combinate cu alte legi de mediu ale UE, cum ar fi Directiva privind tratarea apelor reziduale urbane (1991), au dus la o reducere drastică a apelor uzate municipale și industriale netratate sau parțial tratate, care ajung în apa de scăldat”, se arată în raportul UE.

Situaţia României

În România, 76% din zonele de scăldat din România au o calitate excelentă a apei, cifră care plasează ţara noastră pe locul 20 în UE, o îmbunătăţire considerabilă în ultimii ani. De exemplu, în 2015, doar 32% din zonele de scăldat din România au o calitate excelentă a apei, 46% au o calitate bună, 20% au calitate suficientă şi doar o singură zonă este considerată ca având o calitate nesatisfăcătoare a apei.

În ţara noastră au fost analizate 50 de zone pentru scăldat costiere şi continentale din care au fost prelevate 450 de probe. Dintre acestea, 38 de locuri (76%) au o calitate excelentă a apei, 10 de zone (20%) au o calitate bună, 2 zone (4%) au calitate suficientă şi nicio zonă nu este considerată ca având o calitate nesatisfăcătoare a apei.

AEM a publicat și o hartă interactivă actualizată care indică nivelul de calitate corespunzător fiecărei zone pentru scăldat.

Pe litoralul românesc, majoritatea zonelor analizate au o calitate excelentă a apei. Sunt câteva plaje, unde apa are o calitate bună, respectiv: Venus în zona Hotel Silva, Costineşti în zona Pescărie, Eforie Nord II în zona Belona, Constanţa în zonele Modern şi Aurora, plaja Năvodari Hanul Piraţilor, tabăra Delfin din Năvodari, Saturn – plaja Actetis şi plaja Diana, precum şi plaja din 2 Mai.

Factori de contaminare

Contaminarea apei cu materii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când ea survine în zonele pentru scăldat. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire.

Principalele surse de poluare sunt apa uzată și apa de scurgere provenită de la ferme și exploatații agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente și inundații, din cauza revărsării canalizărilor și a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă și în mări.

Toate statele membre ale UE, alături de Albania și de Elveția, își monitorizează zonele pentru scăldat în conformitate cu dispozițiile Directivei UE revizuite privind apa pentru scăldat. Actul legislativ prevede condițiile în care calitatea apei pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ar trebui să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau afișarea unui anunț preventiv în acest sens, furnizarea de informații către public, precum și măsuri corective adecvate.

spot_img

Ultimele știri