Raport WWF: niveluri record de poluare cu plastic ├«n Marea Mediteran─â amenin╚Ť─â via╚Ťa marin─â ╚Öi s─ân─âtatea uman─â

in Poluare 13 June 2018 12 Views

Mediterana se transform─â ├«ntr-o ÔÇ×mare de plasticÔÇŁ, pun├ónd ├«n pericol speciile marine ╚Öi s─ân─âtatea uman─â, conform unui nou raport World Wildlife Fund (WWF) care atrage aten╚Ťia asupra gradului tot mai mare de poluare cu de╚Öeuri de plastic ╚Öi microplastice.

Raportul ÔÇ×Out of the Plastic Trap: Saving the Mediterranean From Plastic PollutionÔÇŁ, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor, atrage aten╚Ťia asupra efectelor dramatice pe care utilizarea excesiv─â a plasticului, gestionarea necorespunz─âtoare a de╚Öeurilor ╚Öi turismul ├«n mas─â ├«l au asupra uneia dintre cele mai vizitate regiuni din lume.

├Än cadrul raportului sunt propuse m─âsuri urgente pe care institu╚Ťiile, companiile ╚Öi cet─â╚Ťenii trebuie s─â le ia pentru a ├«mpiedica de╚Öeurile de plastic s─â ajung─â ├«n mare.

Marea Mediteran─â este considerat─â a ╚Öasea cea mai mare zon─â de acumulare pentru de╚Öeuri marine. 95% dintre de╚Öeurile care plutesc ├«n Mediteran─â sau sunt l─âsate pe plaje sunt din plastic. Majoritatea de╚Öeurilor din plastic ajung ├«n ap─â din Turcia ╚Öi Spania, urmate de Italia, Egipt ╚Öi Fran╚Ťa. Contribu╚Ťia turi╚Ötilor la de╚Öeurile marine cre╚Öte cu 40% ├«n fiecare var─â.

┬áÔÇ×Impacturile polu─ârii cu plastic ├«n marea Mediteran─â sunt sim╚Ťite ├«n jurul lumii ╚Öi cauzeaz─â daune serioase naturii ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii umane. Poluarea cu plastic care se agraveaz─â va amenin╚Ťa reputa╚Ťia global─â a Mediteranei legat─â de turism ╚Öi fructe de mare, submin├ónd comunit─â╚Ťile locale care depind de aceste sectoare ca mijloace de trai. Problema plasticelor este de asemenea un simptom al declinului general al s─ân─ât─â╚Ťii Mediteranei ╚Öi trebuie s─â func╚Ťioneze ca un apel la ac╚Ťiune real─â.ÔÇŁ, a declarat John Tanzer, lider al programului pentru oceane WWF.

Conform raportului, una dintre cauzele principale ale polu─ârii cu plastic este gestionarea necorespunz─âtoare a de╚Öeurilor. Dintre cele 27 milioane de de╚Öeuri de plastic produse anual ├«n Europa, doar o treime este reciclat─â. Jum─âtate dintre de╚Öeurile de plastic din Italia, Fran╚Ťa ╚Öi Spania ajung ├«n gropi de gunoi. Plasticele reciclate alc─âtuiesc doar 6% din cererea de plastice din Europa.

Costul economic al celor 10-20 milioane de tone de plastic care ajung în oceanele lumii anual este de aproximativ 13 miliarde de dolari în daune asupra ecosistemelor marine.

Pe l├óng─â problema de╚Öeurilor din plastic care pot r─âni, sufoca ╚Öi ucide animale marine, inclusiv specii protejate ╚Öi pe cale de dispari╚Ťie, autorii raportului atrag aten╚Ťia asupra polu─ârii cu microplastice. 7% dintre microplasticele din ├«ntreaga lume se afl─â ├«n Marea Mediteran─â. Acestea au atins o concentra╚Ťie record de 1.25 milioane de fragmente per kilometru p─âtrat ├«n Marea Mediteran─â, aproape de patru ori mai mare dec├ót cantitatea g─âsit─â ├«n Marea Insul─â de Plastic din Pacific. Aceste fragmente minuscule intr─â ├«n lan╚Ťul trofic, amenin╚Ť├ónd nu numai animalele marine, ci ╚Öi oamenii care ajung s─â consume hrana contaminat─â.

bestkids.ro

Giuseppe Di Carlo, director al ini╚Ťiativei Mediteranene WWF, a explicat c─â poluarea cu plastic este o problem─â care poate fi rezolvat─â doar prin colaborarea tuturor p─âr╚Ťilor implicate.

ÔÇ×Poluarea cu plastic este prea r─âsp├óndit─â pentru a fi rezolvat─â doar de un continent, un guvern sau un sector industrial, ╚Öi ne afecteaz─â pe to╚Ťi. Doar dac─â ac╚Ťion─âm ├«mpreun─â putem elimina plasticul inutil din oceanele, r├óurile, ora╚Öele ╚Öi vie╚Ťile noastre.ÔÇŁ

WWF cere guvernelor, afacerilor ╚Öi cet─â╚Ťenilor s─â ia m─âsuri pentru a reduce poluarea cu plastic ├«n mediul urban, pe coastele ╚Öi ├«n apele Mediteranei, precum ╚Öi la nivel global.

Printre propuneri se afl─â adoptarea unui acord interna╚Ťional cu caracter juridic obligatoriu dedicat ├«mpiedic─ârii ajungerii de╚Öeurilor de plastic ├«n mare, sus╚Ťinut de obiective na╚Ťionale de a recicla ╚Öi reutiliza ├«n propor╚Ťie de 100% de╚Öeurile de plastic p├ón─â ├«n 2030, precum ╚Öi interdic╚Ťii pentru materiale plastice de unic─â folosin╚Ť─â. De asemenea, WWF cere companiilor s─â investeasc─â ├«n inova╚Ťie ╚Öi design pentru o folosire mai eficient─â ╚Öi sustenabil─â a plasticului.

Conform celui mai mare raport ONU publicat p├ón─â acum privind poluarea cu plastic, de╚Öeurile marine afecteaz─â 600 de specii marine, dintre care 15% sunt specii pe cale de dispari╚Ťie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii