Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum pot folosi companiile raportarea nefinanciară pentru a deveni mai sustenabile

Avem o directivă europeană potrivit căreia companiile trebuie să raporteze performanțe sociale, de mediu și alte aspecte neficanciare, cât și o transpunere a acesteia la nivel național. Avem însă și zeci de întrebări privind tot acest proces. La o parte dintre ele vor încerca să răspundă invitații unei conferințe pe tema CSR, care va avea loc săptămâna viitoare în București.

raportare nefinanciară

6 decembrie 2016. Este data până la care statele membre UE sunt obligate să transpună în legislația națională directiva europeană potrivit căreia companiile cu peste 500 de angajați trebuie să raporteze aspecte de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită. Începând cu 2017, companiile vizate trebuie să colecteze toate informațiile necesare, astfel încât să poată raporta în 2018 despre performanțele de CSR din cursul exercițiului financiar început în 2017.

La nivel formal, Ministerul român al Finanțelor Publice s-a conformat deja solicitărilor europene, adoptând un ordin în această privință. Atât procesul de consultare, cât și textul ordinului au fost criticate însă de unii specialiști. Cristina Bălan, Managing Partner la CSR Bootiq, de exemplu, sugera într-un articol că actuala transpunere ar putea atrage chiar un infringement din partea Comisiei Europene.

Raportarea aspectelor de sustenabilitate și nefinanciare este doar una dintre temele abordate în cadrul unei conferințe de CSR care va avea loc în data de 7 decembrie, la Hotel Radisson Blu din București. Evenimentul, denumit CSR Overview, este organizat de BusinessMark și se află deja la a patra ediție.

Sustenabilitatea companiilor, pe agenda conferinței

În cadrul conferinței, invitații vor discuta despre integrarea sustenabilității în planul de afaceri și impactul acesteia asupra profitului, dezvoltării, fidelizării angajaților și relațiilor cu stakeholderii. Subiectul principal rămâne însă raportarea aspectelor nefinanciare de către companii.

Printre speakeri, va fi prezent și Rutger Verkouw, expert în cadrul organizației Global Reporting Initiative (GRI). Acesta va vorbi despre cum raportarea sustenabilității poate fi utilizată pentru a îmbunătății performanța la nivel de sustenabilitate, dar și pentru a ne alinia noilor regulamente internaționale.

raportare nefinanciară

Cui se aplică, cât costă și care sunt beneficiile pentru mediu

Reglementările directive europene ar trebui să se aplice tuturor companiilor cu peste 500 de angajati. La nivelul Uniunii Europene, vorbim de aproximativ 6.000 de companii, dintre care peste 700 din România. La nivel teoretic, aceastea ar urma să plătească cam 5.000 de euro anual pentru realizarea rapoartelor.

Companiile au posibilitatea de a alege aspectele despre care raporteaza și standardul de raportare, avand la dispoziție instrumente precum UN Global Compact, GRI sau ISO 26000. Toate acestea cuprind numeroase referiri la impactul de mediu al companiilor. Potrivit ordinului adoptat, companiile ar trebui să își evalueze consumurile de resurse și să estimeze contribuția activității lor la încălzirea globală.

Declarația nefinanciară trebuie să conțină, în ceea ce privește aspectele legate de mediu, detalii privind impactul actual și previzibil al operațiunilor entității asupra mediului și, după caz, asupra sănătății și a siguranței, utilizarea de energie regenerabilă și neregenerabilă, emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și poluarea aerului. […] Declarația nefinanciară include, de asemenea, consecințele asupra schimbării climatice pe care le au activitatea entității și utilizarea bunurilor și serviciilor pe care aceasta le produce, ca și asupra angajamentelor sale în favoarea dezvoltării durabile, a luptei împotriva risipei alimentare și în favoarea luptei împotriva discriminării și a promovării diversității.

Sunt însă companiile din România pregătite să raporteze, iar autoritățile să le verifice?

spot_img

Ultimele știri