Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raspunsul ecosistemelor individuale agraveaza fenomenul de incalzire globala

O mlastina din Anglia poate oferi informatii pretioase privind viitoarele schimbari climatice, au declarat, ieri, cercetatorii britanici, informeaza Reuters, citat de Planet Ark. Aceasta mlastina a fost sursa unor emisii importante de gaze cu efect de sera in urma cu 55 milioane de ani, intr-o perioada de incalzire globala a Planetei.

Analiza sedimentelor din mlastina sugereaza ca incalzirea globala a fost responsabila pentru emisiile de gaz metan, care la randul lor au ridicat si mai mult nivelul temperaturilor. Cercetatorii sunt interesati de aceasta perioada deoarece Pamantul s-a incalzit foarte repede ca urmare a cresterii emisiilor de dioxid de carbon din atmosefra, intr-un ritm similar cu cel din prezent, a declarat geochimistul de la Universitatea Bristol care a condus studiul, Richard Pancost.

Gaze ca dioxidul de carbon si metanul sunt considerate raspunzatoare pentru incalzirea globala. Cercetatorii sustin ca o crestere a temperaturii de 2-6 grade pana la sfarsitul secolului va provoca secete, inundatii si furtuni violente. Richard Pancost a declarat ca situatia actuala este consecinta actiunilor din ultimii 100 de ani si ramane de vazut ce masuri de indreptare vor fi luate in urmatorul secol.

Cercetatorii au studiat sedimentele dintr-o zona mlastinoasa din sud-estul Angliei, asanata in timpul constructiei unei cai ferate intre Anglia si Franta. Studiul acestor sedimente a demonstrat foarte clar modul in care incalzirea globala a afectat vegetatia din acel teritoriu in urma cu zeci de milioane de ani.

Studiind fosilele moleculelor care intra in compozitia bacteriilor, cercetatorii au observat ca odata cu cresterea temperaturilor, bacteriile au inceput sa consume metan, datorita abundentei acestui gaz in atmosfera.
Pancost a declarat ca din cauza faptului ca metanul este un gaz cu efect de sera foarte puternic , raspandirea proceselor din mlastina respectiva a accentuat incalzirea, amplificand schimbarile climatice din aceea perioada.

Cercetatorii au publicat acest studiu in jurnalul Nature si au specificat ca aceste concluzii provin din analiza unei singuri regiuni. Cu toate acestea, studiul evidenteaza modul in care ecosistemele pot raspunde schimbarilor climatice rapide din viitor.

Astfel, incalzirea globala este provocata atat de emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea carbunelui si a petrolului cat si de raspunsul biologic al ecosistemelor individuale.

Foto: naturephoto-cz.com

spot_img

Ultimele știri