Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

Un producător de vin din Africa de Sud găsit o metodă de a ține dăunătorii departe de viile sale din care câștigă toată lumea: 1.100 de rațe pasc printre butuci, găinațul acestora îngrașă pământul, iar el nu folosește pesticide.

Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

Rațele au apărut prima dată pe domeniul Vergenoegd din Stellenbosch, Africa de Sud, în 1984, și nu pentru că vreun stol s-ar fi rătăcit în zonă, ci pentru că fostul proprietar, John Faure, este un mare iubitor al păsărilor și a adus câteva din Asia.

Acum, numărul rațelor din rasa Indiana Alergătoare a ajuns la 1.100, iar această metodă 100% ecologică de curățare a viilor a devenit o tradiție pentru cei de pe acea proprietate. Rațele mănâncă melci cu sau fără cochilie, râme și alți dăunători, ceea ce diminuează numărul proceselor chimice de care are nevoie via, dar și fertilizează solul prin excremente. Un alt atu al acestei specii de pasăre este că face în medie cam 200 de ouă pe an.

Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

Rața indiană alergătoare poate ajunge la o greutate de două kilograme și la o înălțime de 80 de centimetri. Forma corpului său seamănă cu o sticlă de vin, iar când este deranjată de ceva stă foarte dreaptă.

Păsările de pe domeniul Vergenoegd au devenit chiar o atracție turistică. Curioșii le pot admira parada atunci când pleacă în vie, de trei ori pe zi, după un program fix: de luni până duminică la orele 09:45, 12:30 și 15:30.

Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

„Nu prea interacționează cu vizitatorii pentru că sunt cam timide”, a spus Nicole Arnold, un angajat al domeniului. „Avem totuși două gâște chinezești, Rocco și Sunny, care a fost crescute mai mult pe lângă casă și care sunt foarte prietenoase cu turiștii, deși uneori pot fi foarte gălăgioase”.

Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

Cei de la ferma viticolă subliniază pe pagina lor de Facebook că în meniul cramei nu există carne de rață, iar atunci când păsările se înmulțesc peste numărul de 1.100, sunt vândute. Ouăle fertile sunt păstrate în incubatoare, iar cele nefertile sunt vândute pentru consum.

Pentru cei care vor să plece cu o amintire de pe proprietatea viticolă, oenologul Marlize Jacobs a creat un vin special care se vinde cu eticheta „Runner Duck”.

Metodă ecologică de curățare a viei: un cârd de 1.100 de rațe în locul pesticidelor

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Skdp94ZHMB4]

spot_img

Ultimele știri