Nivelul scăzut al unui râu din Asia pune în pericol 60 de milioane de oameni

Râul Mekong trece prin șase țări și 60 de milioane de oameni depind de el pentru pescuit, crescut orez și alte activități de supraviețuire. Însă, din cauza secetei, nivelul apei este atât de scăzut, încât situația este periculoasă pentru oameni.

Foto: Unsplash

„Poți să vezi urma pe pământ până unde apa ajungea în mod normal. N-am văzut niciodată apa atât de scăzută. Când se întâmplă asta, înseamnă că vom fi flămânzi”, a spus un pescar din Cambodgia pentru dpa.

Potrivit oficialilor, râul este, într-adevăr, la unul dintre cele mai scăzute niveluri de când se fac înregistrări.

Râul Mekong, lung de 4.350 de kilometri, curge prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam. Din cauza fenomenului El Nino, precipitațiile în bazinul de jos al Mekong au scăzut dramatic. Din ianuarie până în iulie, zona a avut parte de 397 milimetri de precipitații – cu 36% mai puține decât în 2019 și cu 62% mai puține decât în 2018. Adică cu 45% mai puțină ploaie decât media înregistrată între 2008 și 2017.

În același timp, experții spun că barajele hidroenergetice din amonte, din China, afectează, de asemenea, ecologia râului, inclusiv pulsul inundațiilor musonice, care este vital pentru pescuit și agricultură în regiune. În plus, dragarea nisipului dăunează malurilor râurilor și perturbă grav procesele sedimentare.

„Odată ce ai atins o limită, este prea târziu să recuperezi râul”, a spuns Marc Goichot, expert în sistemele de apă dulce de la WWF. „Râul se va adapta, dar va fi un râu diferit, iar întreaga relație cu râul va trebui reinventată și ar putea avea costuri uriașe pentru cei mai vulnerabili”.

Cei care depind de râul la nivelul lui obișnuit au deja dificultăți. Potrivit pescarilor din Cambodgia, captura s-a înjumătățit.

„În mod normal, apa se revarsă în lacuri și iazuri, astfel încât peștii să se poată reproduce, dar acum acest lucru nu se poate întâmpla, iar peștii crescuți numai în râu nu vor fi suficienți”, a spus un pescar.

Pescarii care au bani și-au cumpărat tuk-tuk-uri și lucrează în transport de persoane, alții s-au angajat în construcții. Însă cei fără bani „trebuie să îndure”, a mai spus pescarul.

Comisia responsabilă de gestionarea Râului Mekong le-a recomandat țărilor din aval să ceară Chinei să elibereze mai multă apă din baraje. Beijingul va avea parte de un control amănunțit deoarece un raport a concluzionat că barajele sale au reținut „mai multă apă ca niciodată” în 2019, în ciuda precipitațiilor peste medie.

Citește și: 

Fermierii afectați de secetă vor primi ajutoare de 925 de lei pe hectar

ANM: Anul agricol 2019-2020 este afectat de secetă pedologică puternică şi extremă

spot_img

Ultimele știri