Râul care străbate Zurich, colorat în verde fosforescent de activişti ecologişti

in EcoLIFESTYLE, Impact 11 September 2019 168 Views

Porțiuni mari din râul Limmat, care străbate capitala Elveţiei, au fost colorate în verde fosforescent, în urma unei acţiuni a organizaţiei Extinction Rebellion, care a dorit să protesteze astfel faţă de distrugerea ecosistemului mondial.

Activiști din cadrul organizației, purtând tricouri cu însemnele Extinction Rebellion, au distribuit poze pe social media în timp ce pluteau cu fața în sus în apa râului, simulând că sunt morți.  

„Extinction Rébellion Zurich a colorat Limmat în verde”, a indicat pe Facebook filiala din Zurich a acestei reţele internaţionale de nesupunere civică climatică, lansată în octombrie 2018 în Marea Britanie.

 „Extinction Rebellion doreşte să atragă atenţia asupra iminentei prăbuşiri a ecosistemului şi asupra sistemului toxic în care ne regăsim”, a precizat organizaţia pe Facebook.

Reprezentanții au adăugat că verdele fosforescent este dat de uranină, o substanţă „total inofensivă a cărei toxicitate este echivalentă cu sarea de bucătărie și care nu dăunează oamenilor sau mediului”.

Artistul danez Olafur Eliasson a folosit deja această substanță pentru a colora, în scop artistic, mai multe râuri din Stockholm, Tokyo și Los Angeles, iar râul Chicago este colorat în verde în fiecare an, de St. Patrick’s day, din 1962.

Substanța se dizolvă într-un interval între 24 și 48 de ore.

Poliția din Zurich a analizat dacă soluția vărsată în râu prezintă un risc pentru populaţie, după ce a fost alertată de apeluri telefonice, iar concluzia a fost că substanța nu este, într-adevăr, toxică.

Protest la Berna, pe 9 septembrie

Mișcarea face parte dintr-un tur de proteste ce vor fi organizate în perioada 9 – 20 septembrie în mai multe orașe elvețiene, printre care Geneva, Fribourg și Lausanne.

În Elveţia, ca şi în alte ţări europene, acţiuni de protest pentru climă au fost desfăşurate în mod regulat în cadrul unor mişcări cetăţeneşti, organizate în special de tineri. O manifestaţie naţională este prevăzută pentru data de 28 septembrie în Berna, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii