Râul Citarum ar putea deveni din cel mai poluat din lume, cel mai curat

in EcoLIFESTYLE 11 May 2018 170 Views

Președintele indonezian a spus că râul Citarum, unul dintre cele mai poluate din lume, va deveni, în șapte ani, unul dintre cele mai curate. Promisiunea sa vine după ce doi frați s-au plimbat în caiace din PET-uri pe râu pentru a atrage atenția asupra problemei.

Râul Citarum ar putea deveni din cel mai poluat din lume, cel mai curat

Săptămâna trecută, președintele Indoneziei, Joko Widodo, a declarat că râul Citarum, nominalizat de multe ori printre cele mai poluate din lume, ar trebui curățat, iar apa din el să devină potabilă. Acesta și-a asumat că va îndeplini promisiunea în următorii șapte ani, prin intermediul unui proiect de curățenie.

Declarația vine în urma vizionării de către președinte a unor filmulețe despre călătoria a doi frați pe râul Citarum. Gary și Sam Benchenghib au vâslit 68 de kilometri, în două săptămâni, în două caiace confecționate din câte 300 de sticle de plastic fiecare (pe care le-au colectat din școli sau stații de sortare), din bambus, anvelope și plase reciclate.

În ultimii ani, mai mult de 800 de fabrici au fost înregistrate că au aruncat deșeuri toxice direct în râul Citarum, în condițiile în care pe malurile acestuia trăiesc 15 milioane de persoane care gătesc, se spală și beau această apă. Estimativ, 25.000 de metri cubi de deșeuri menajere și 280 de tone de deșeuri industriale sunt aruncate în fiecare zi în râu.

„Băgam padela în apă, o ridicam și era acoperită de pungi de plastic. Vâsleam pe lângă porci morți, câini morți, mirosul era îngrozitor, dar ce m-a șocat cel mai tare este faptul că oamenii care trăiesc lângă râu au doar o vagă idee despre efectele pe care le are această poluare asupra lor”, a spus Sam.

piatraonline.ro

Pe parcursul călătoriei, cei doi au lansat online filmări de pe traseu, dar și inițiative ale comunităților care încearcă să salveze râul. Video-urile au fost vizionate de sute de mii de ori și au ajuns și până la președintele indonezian.

Frații s-au întâlnit și cu Directorul Departamentului de Gestionare a Deșeurilor de la Ministerul Mediului, R. Sudirman, care a anunțat un plan de urgență pentru a curăța râul Citarum, ca un răspuns la campania celor doi.

Pentru următoarele patru luni, Sudirman și echipa sa vor supraveghea râul și vor crea o hartă cu cele mai poluate părți. Planul său este să lucreze apoi îndeaproape cu cei 13 primari ai localităților de pe cursul râului, cu conducerea provinciei și cu guvernatorul vestului Java. Primele acțiuni de ecologizare au avut deja loc în colaborare cu Armata.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cE2sBN2SlAQ]

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii