Raul Pop: “Din cauza agenților din piață suntem foarte jos în ceea ce privește reciclarea”

in Legislatie 27 September 2016 252 Views

Agenții economici se numărăr printre cei care afectează țintele de recilare de țară, deși producătroii și-au atins toate țintele a declarat, marți, Raul Pop, secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul unei conferințe.

can-696583_640

Se impune prin legislație o țintă procentuală legată de ceea ce se pune pe piață, pe care factorii trebuie să o atingă individual sau printr-o asociere. Dacă nu va atinge această țintă fiecare companie va plăti o sumă fondului de mediu. Acești bani sunt folosiți ulterior tocmai pentru a stimula acest demers. Interesul agentului economic este să facă profit. Înțelegem asta, dar din cauza tuturor agenților din piață suntem foarte jos în ceea ce privește reciclarea, deși producătroii și-au atins toate țintele. Este clar că nu funcționează ceva. Mesajul meu legat de acest moment și de anii care vor urma este: încercați să angrenați instrumentele de care dispuneți pentru a atinge aceste ținte pentru că România își asumă niște sarcini în Comisia Europeană pe care trebuie să le îndeplinească”, a explicat Raul Pop.

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că din partea autorităților locale se aștepta o implicare mai mare.

Autoritățile publice locale nu s-au implicat prea mult în acest subiect astfel ca prețurile de colectare să fie mai mici.  Autoritățile locale au și încasat bani de la Uniunea Europeană pentru a contribui la demersul de reciclare. Pare că nu s-a început nimic, dar trebuie să găsească soluții sau chiar să dea banii înapoi dacă au fost investiți în ceva ce nu funcționează. Cert este că anul 2016 este dificil și că este necesară o accelerare puternică a reciclării”, a mai spus reprezentantul ministerului Mediului.

Prezent în cadrul discuțiilor, Istvan Jakab, președintele Administrațiaei Fondului pentru Mediu (AFM), a încurajat companiile să expună AFM problemele cu care se confruntă.

Sistemul de management al deșeurilor este unul foarte complex și dacă nu merge ceva bine tot sistemul este compromis. Sunt convins că fiecare companie are problemele sale particulare, probleme pe care nu le-am bănuit. Vă încurajez să ne expuneți aceste particularități pentru a le avea în vedere în elaborarea reglementărilor din sector”, a afirmat Jakab.

Acesta a explicat că la nivelul autorităților de resort există o nevoie acută de specialiși.

Comentarii

comentarii